Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tonko Maroević

Hrvoje Šercar

  • Nakladnik: AGM
  • 08/2014.
  • 360 str., meki uvez
  • ISBN 9789531744485
  • Cijena: 300.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Suvremena hrvatska likovna kritika visoko je vrednovala Šercarov doprinos našoj likovnoj umjetnosti. Autsajder s višegodišnjim iskustvom u majstorskoj radionici Krste Hegedušića, Hrvoje Šercar realizirao se kao umjetnik snažne, originalne i osebujne poetike i prepoznatljivosti. Tako su o njemu pisali naši ponajbolji kritičari i povjesničari umjetnosti.

U najnovijoj monografiji "Hrvoje Šercar" autor Tonko Maroević ističe činjenicu da je u cijelom svom "opusu inzistirao na tvarnosti, sirovosti, ekspresivnosti, zvučnosti i živosti korištene građe, pa dakle i na njezinim koloritički distinktivnim i protegama neukroćenim svojstvima". Taj slikar-crtač odužio se mnogim temama i transformacijama ponajprije prepoznatljivoj ikonografiji hrvatskih gradova, arhitekturi koja je prelazila granice i zajedno s podlogom, drugim temama i mogućnostima njegova crtačkog izričaja stvorila kontinent specifične senzibilnosti. Sličnu pozornost posvetio je i ljudima, posredno životinjama, posebice prevažnim trenucima života i smrti, ali i tjeskobi, bačenosti u svijet kao i galeriji likova krležijanske literarne provenijencije, glazbenicima, predmetima stvarnim i izmišljenim.


Valja naglasiti da je riječ o umjetniku koji se ogledao i potvrdio i u drugim vidovima stvaralaštva; bio je jedan od pionira performansa u Hrvatskoj, autor i suautor scenografija i crtanih filmova, primijenjene umjetnosti i posebice dugogodišnji likovni urednik mnogih izdanja Hrvatskog leksikografskog zavoda. 


Monografija "Hrvoje Šercar" prati taj golem posao, razvojne faze i specifične izričaje studijom Tonka Maroevića i likovno-grafičkom opremom Antuna Krešića. Knjigu prati i DVD dokumentarnih filmova o Hrvoju Šercaru.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –