Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dorta Jagić

Kičma

  • Nakladnik: Aora naklada
  • 09/2009.
  • 102 str., meki uvez
  • ISBN 9789537496197
  • Cijena: 100.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Kroz 23 priče, većinom tek ovlaš istkanih fabula a gusto poetičnoga stila, miješa se začudnost s nenametljivošću životne istine: čitatelj nerijetko bude potresen iznenadnim poantiranjima serviranim između redova, uz ironijski odmak koji ih čini neobično pitkima.

Dok čitamo, spopadne nas želja da istegnemo Kičmu, izađemo na ulicu i pustimo se pod kapi spasonosne Kiše, sklonimo se u Čekaonicu pa zatim škicnemo u Pakao; poželimo pomirisati Crnu kamilicu i ne brinuti o beznačajnostima kao što je Celulit. Poželimo saznati što se krije iza Smrti zida,  tko je Ubojica vremena, što su to Tvrdosobe i koje je pravo Ime Bake...   
 
Mnogi nas odgovori nestrpljivo čekaju među stranicama ove po mnogočemu jedinstvene knjige.

***

Dorta Jagić je rođena u Sinju 1974. godine. Osim poezije piše i objavljuje eseje, dramske tekstove i kratke priče (nagrade časopisa Vijenac i Večernji list). Dosad objavila zbirke pjesama "Plahta preko glave" (1999., nagrađena Goranom za mlade pjesnike), "Thamagochi mi je umro na rukama" (2001.), "Ðavo i usidjelica" (2003.) te "Kvadratura duge" (2007).

Uvrštena je u brojne pjesničke antologije, a pjesme su joj prevođene na engleski, njemački, poljski, rumunjski, mađarski, makedonski i slovenski jezik. Dobitnica nagrade Balkan Grand Prize for Poetry 2007. na međunarodnom festivalu u Rumunjskoj. Kazališna je pedagoginja i redateljica u studentskim kazališnim grupama u Zagrebu

Dorta Jagić rođena je 1974. u Sinju. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove (filozofija i religijska kultura). Piše poeziju, kratku prozu, putopise, dramske tekstove i kazališne kritike. Godinama vodi radionice pisanja poezije i prevodi s engleskog i njemačkog.

Njezine su pjesme i priče prevođene na više od dvadeset stranih jezika u prestižnim književnim časopisima. Bila je gošća brojnih stranih rezidencija za pisce te međunarodnih festivala poezije. Radila je kao autorica i urednica na nekoliko domaćih i stranih projekata koji spajaju poeziju i druge umjetničke izraze, ples, dizajn i glazbu.

Dosad je objavila: "Plahta preko glave", pjesme (SKUD „I. G. Kovačić“, 1999., www.elektronickeknjige.com, 2009.), "Tamagochi mi je umro na rukama", pjesme (Meandar,  2001.), "Kalodont", drama (Zbornik dramskih tekstova alternativne kazališne scene, 2003.), "Đavo i usidjelica", pjesme (AGM, 2003., www.elektronickeknjige.com 2006.), "Kvadratura duge", pjesme (AGM, 2007.), "Kičma", kratke priče (Aora, 2009.), "S tetovažom nisi sam", kratke priče (HDP i Jesenski & Turk, 2011.), "Kauč na trgu", pjesme (HDP, 2011.), "Mali rječnik biblijskih žena", proze (Mala zvona, 2013.), "Kanapa na rynku" (Instytut Kultury Miejskie, Gdanjski, 2013.), "Prolazi i pukotine", putopisi (Jesenski & Turk, 2015.), "Kafkin nož", pjesme, HDP, 2015.).


Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja: „Goranovo proljeće“, 1999.; 2. nagrada časopisa „Vijenac“ za kratku priču, 2001.; 1. nagrada za predstavu Jelka kod Ivanovih, SKAZ, 2002.; „The Balkan Grand Prize for Poetry“, 2007. (na pjesničkom festivalu „Curtea de Arges Poetry Nights“ u Rumunjskoj dodjeljuje International Academy Orient – Occident); 3. nagrada na 43. Večernjakovom natječaju za kratku priču 2008. za priču pod naslovom Ženski zatvor; na 14. međunarodnom susretu izdavača u Pazinu – jednomjesečni boravak u Grazu za zbirku priča Kičma i uspješan prevoditeljski rad s njemačkog jezika, 2010.; „The European Poet of Freedom Literary Prize“ 2014., koju dodjeljuje Grad Gdanjsk (Poljska), za knjigu pjesama Kauč na trgu; Nagrada Goranov vijenac 2017.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –