Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Hrvoje Tutek

Cirkular

  • Nakladnik: Aora naklada
  • 12/2008.
  • 78 str., meki uvez
  • ISBN 9789537496128
  • Cijena: 9.95 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Tutek je za svoj labos izabrao opite na vječno gorućim temama traženja vlastitog identiteta, igara ljubavi i smrti, putovanja i erotike, te čudesne naravi (ovog) svijeta, uz dakako, atraktivnu zvučnu aparaturu poetskih dosjetaka, vokativa, asonanca, aliteracija, munjevitih asocijativnih lančanih reakcija. Ponekad je pažnju češće posvećivao preciznoj artikulaciji govorenja to jest obraćanju drugome, nego samoj jezičnoj igri (što je možda najizrazitije u pjesmama "dajdam", ... "...za veliki odmor").

Iako ne uspijeva uvijek pogoditi cilj i zatvoriti krug, njegovi ekstatični opiti mjestimice dospijevaju do alkemijskih rezultata u problematiziranju nekih općih mjesta poezije, kao što je beskonačno dijeljenje / množenje uloga jastva u pjesmi "ne mogu: autoportret za tebe": "... ja kao arapin, kauboj, grk, satir, general, kupačica, ili prosjak u snijegu, ja ukraden sa zlatnim okvirom, ja da budem zakucan čavlima na zidu iznad televizora, frižiderska sličica, ja izvezen, ja serviran, namaljan, krivotvoren uvijek svojom rukom, uvaljen, podvaljen, dogovoren, transaktiran, izlifran, ja uvijek, ja uvijek u nekom okviru ... " ili pak dopadljivih humornih obračuna s cicama: "šta ti trebaju ta dva brda / oćeš se sanjkat? / nećeš, oćeš planinarit? nećeš. / šta će ti onda? daj ih bolje meni, ovako samo stoje, a / ja ću s njima napravit puno stvari, ko s plastelinom ..."

Osim ispod svega rastopljenih i tekstu imanentnih referenci na suvremenu kulturu i glazbu, ono što daje osobitu mladenačku energiju ovom rukopisu (a što će mu neki sasvim sigurno zamjeriti) zavidni je nedostatak susprezanja, racionalističke kontrole; u obilju proizvoda iz tog kabineta nećete naći ništa od zaštićenih uvjeta niti od znanstvene proračunatosti. Štoviše, svako malo se dogodi neka neočekivana eksplozija vica i ironije, a geleri će uspjelih sintagma i neologizama zasigurno ostati još dugo u pamćenju čitatelja, poput «podkapčani surf», «raščešnjila ko češnjak», ili «ljudi tiktakaju».

( Dorta Jagić )

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –