Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Daniel Kehlmann

Ja i Kaminski : Roman

  • Nakladnik: Aora naklada
  • Prijevod: Štefica Martić
  • 05/2008.
  • 160 str., meki uvez
  • ISBN 9789537496012
  • Cijena: 13.94 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Sebastian Zöllner se nakon studija povijesti umjetnosti manjim i povremenim poslovima probija kroz život, no sad na udici ima sasvim veliku ribu: radi na biografiji Kaminskog, slikara kojeg su otkrili i podupirali Matisse i Picasso, a koji je zahvaljujući jednoj pop-art izložbi, svojim tamnim naočalama i potpisom ispod slike: „Painted by a blind man", postao svjetski slavan.

Kaminski se u međuvremenu povukao i živi donekle zaboravljen u Alpama. Odavno je oslijepio, prestao je slikati i svijet ga je zaboravio. A vječno živjeti ne može, lukavo kalkulira Zöllner. Kad Kaminski umre, što će se uskoro morati dogoditi, iz zaborava bi mogao dospjeti u središte zanimanja, a biografija čije bi se objavljivanje podudarilo sa slikarevom smrću mogla bi biti pravi uspjeh. To bi njenom autoru otvorilo put u medije i Zöllner već vidi sebe kao gosta u tv-emisijama, a na dnu imaginarnog ekrana i svoje ime: „Sebastian Zöllner, Kaminskijev biograf". I vrli kritičar odluči napisati biografiju slijepoga slikara.

S malo znanja, ali s puno drskosti, agresivnosti pa i beskrupuloznosti, nakon što je sakupio nešto materijala i razgovarao s nekim Kaminskijevim poznanicima iz mladosti, novinar se uputi k slikaru, kako bi s još živog „izvora" došao do materijala i citata za svoju knjigu.

No s nečim nije računao: da Kaminskog štiti cijela vojska bliskih osoba. A kad biografu trikovima najzad polazi za rukom osloboditi se stražara i povesti slikara na višednevno putovanje automobilom, postaje mu jasno da starcu, bio on slijep ili ne, ni na koji način nije dorastao.

„Književnost bi trebala govoriti i o gubitnicima" - kaže Daniel Kehlmann. Jedan od takvih gubitnika je i njegov (anti)junak Sebastian Zöllner, propali student povijesti umjetnosti, likovni kritičar u nekim lokalnim novinama, koji parazitira između umjetnosti, medija i ništavila.

Daniel Kehlmann rođen je u Münchenu 1975. u obitelji umjetnika, s kojom se kao šestogodišnji dječak preselio u Beč. Ondje se školovao u isusovačkom kolegiju te  studirao filozofiju i njemački jezik. Živi u Berlinu, Beču i New Yorku.

Iznimnu popularnost stekao je romanima "Mahlerovo vrijeme", "Ja i Kaminski", "Mjerenje svijeta", "F" i "Slava", koji su kao izvorna i prijevodna izdanja odmah po objavljivanju postali bestseleri. Gostujući je predavač na više njemačkih sveučilišta i u New Yorku. Kritičkim i esejističkim tekstovima zastupljen je u utjecajnim publikacijama; jedna od nekoliko njegovih zbirki eseja, "Izmišljeni dvorci", objavljena je i na hrvatskom jeziku. Za svoje knjige, prevedene na više od četrdeset jezika, dobio je brojne nagrade i priznanja, između ostalih nagrade Candide, Zaklade Konrad Adenauer, Doderer, Kleist, WELT i Thomas Mann, a nedavno i nagrade Friedrich Hölderlin, Schubart i Anton-Wildgans.

Roman "Mjerenje svijeta" (2005.), o Alexanderu von Humboldtu i Carlu Friedrichu Gaussu, najveći je književni uspjeh u njemačkoj poslijeratnoj literaturi, dok se roman "Tyll" (2017.) godinu dana nalazio na njemačkim listama najprodavanijih knjiga i 2020. bio u finalu The International Booker Prize. Kehlmann je autor i niza drama i filmskih scenarija, a Netflix je otkupio prava za TV seriju prema Tyllu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –