Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Daniel Kehlmann

Tyll

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Snježana Božin
  • 12/2020.
  • 304 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533582511
  • Cijena: 149.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

On je varalica, putujući zabavljač, lakrdijaš. Rukovanje mu je poput pakta s vragom, osmijeh poput pukotine u oblacima; on vas sada promatra, a kad se okrenete – više ga nema. On je Tyll Ulenspiegel!

U romanu “TyllDaniel Kehlmann legendarnog njemačkog junaka uvodi na pozornicu Tridesetogodišnjeg rata i svojim izvanrednim pripovjedačkim darom potvrđuje moć umjetnosti nad besmislenom brutalnošću povijesti. Kehlmannov Ulenspiegel rođen je kao mlinarov sin u malom selu početkom 17. stoljeća. Kad Crkva otkrije tajno zanimanje njegova oca za alkemiju i magiju, Tyll je prisiljen pobjeći, a pekarova kći Nele ga prati. Na putu kroz kontinent razoren religijskim ratovima susreće mnoge ljude, običan puk, ali i znamenite povijesne ličnosti: od žonglera Pirmina i lažnog jezuitskog učenjaka do prognanih češkog kralja Fridrika i kraljice Elizabete. 

Makabrističnim humorom i dirljivom humanošću Daniel Kehlmann, svjetski proslavljen autor uspješnica “Mjerenje svijeta”, “Slava” i “F”, ispisuje izniman suvremeni povijesni roman. “Tyll” je pustolovina lakrdijaša koji razotkriva ludost kraljeva i mudrost budala – priča o razaranju i zavodljivoj odluci umjetnika da nikada ne umre.

Iz medija:

Majstorsko postignuće, djelo goleme mašte i potpune umjetničke kontrole. – Ian McEwan

Tyll je briljantan i nezaobilazan roman. Kehlmann je istinski nastavljač njemačke pripovjedačke tradicije koja seže sve do braće Grimm, pa čak i dalje, a u legendarnom šaljivom liku Tylla Ulenspiegela pronašao je svog savršenog avatara. – Salman Rushdie

Tyll je veličanstvena priča... U ovom izvrsno napisanom romanu Kehlmann se spretno kreće kroz najmračnija ljudska iskustva. Rezultat je čaroban spomen na bezimene duše izgubljene u začaranoj europskoj prošlosti, čiji se šapat najbolje čuje u mitovima. – The New York Times

Najbolji Kehlmannov roman... Duboko potresan, životan, brutalan, čudesno bezrezervan, moderan, romantičan njemački ep... Tyll je Kehlmannova pobjeda nad poviješću, njegov povijesni trijumf. – Der Spiegel

Kehlmann je jezični mađioničar. Omogućava čitatelju da osjeti, nanjuši i okusi Tridesetogodišnji rat. Njegova je priča prljava, vlažna i hladna, smrdi na kugu, smrt i propast – a unatoč tome toliko je životna i krajnje duhovita. – ZDF “Heute Journal”

Daniel Kehlmann rođen je u Münchenu 1975. u obitelji umjetnika, s kojom se kao šestogodišnji dječak preselio u Beč. Ondje se školovao u isusovačkom kolegiju te  studirao filozofiju i njemački jezik. Živi u Berlinu, Beču i New Yorku.

Iznimnu popularnost stekao je romanima "Mahlerovo vrijeme", "Ja i Kaminski", "Mjerenje svijeta", "F" i "Slava", koji su kao izvorna i prijevodna izdanja odmah po objavljivanju postali bestseleri. Gostujući je predavač na više njemačkih sveučilišta i u New Yorku. Kritičkim i esejističkim tekstovima zastupljen je u utjecajnim publikacijama; jedna od nekoliko njegovih zbirki eseja, "Izmišljeni dvorci", objavljena je i na hrvatskom jeziku. Za svoje knjige, prevedene na više od četrdeset jezika, dobio je brojne nagrade i priznanja, između ostalih nagrade Candide, Zaklade Konrad Adenauer, Doderer, Kleist, WELT i Thomas Mann, a nedavno i nagrade Friedrich Hölderlin, Schubart i Anton-Wildgans.

Roman "Mjerenje svijeta" (2005.), o Alexanderu von Humboldtu i Carlu Friedrichu Gaussu, najveći je književni uspjeh u njemačkoj poslijeratnoj literaturi, dok se roman "Tyll" (2017.) godinu dana nalazio na njemačkim listama najprodavanijih knjiga i 2020. bio u finalu The International Booker Prize. Kehlmann je autor i niza drama i filmskih scenarija, a Netflix je otkupio prava za TV seriju prema Tyllu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –