Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vesna Sorić

Pričam ti, anđele moj

  • Nakladnik: Aora naklada
  • 11/2007.
  • 74 str., meki uvez
  • ISBN 9789537496029
  • Cijena: 9.95 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Vesna Sorić (ili kako je prijatelji zovu: Vesna Proljeće) je dobro poznato lice svim posjetiteljima zagrebačkih alternativnih klubova, udruga, shopova i tuluma, baš kao i ekipi koja ide na raze prosvjede i demonstracije, nabrijane partije i festivale. Energija i pozitiva koje ona oko sebe prosipa ne može se mjeriti u ni jednoj ljudima znanoj mjernoj jedinici, fizikalnoj ili kemijskoj. Tko je jednom vidio Vesnu kako pjeva, pleše ili naprosto „brije" poput neke Bakhantice, sigurno ju je zapamtio!

No, ova zbirka poezije otkriva nam i njenu drugu stranu. Pjesme koje progovaraju o njenoj intimi, o njenim nadanjima, njenim strahovima i traumama otkrit će pažljivom čitatelju da se iza stava i tijela Amazonke kakvu je možda imao priliku sresti ipak nalazi jedna duboko osjećajna i pronicljiva žena. Jer koliko god Vesna u svakodnevnom ophođenju s ljudima naizgled prštala optimizmom, stihovi nam otkrivaju da je prošla težak put, te da je život nije nimalo mazio: prijevare, izdaje, samoća, silovanje i nerazumijevanje su motivi koji se provlače kroz njen opus i svaki od njih ostavlja mali ožiljak koji autorica pokušava zakrpati osmijehom.

Stih po stih, pjesmu po pjesmu, Vesna skida jedan veo sa sebe kao u nekom emotivnom striptizu te tako pruža uvid u svoju intimu bez ikakvog ustručavanja i srama. Ponekad se moramo sjetiti da nisu hrabri samo oni koji mašu šakama i urlaju, već da puno veća hrabrost leži u nenametljivoj i razoružavajućoj iskrenosti a upravo je to „oružje" pomoću kojeg se Vesna bori protiv svih nepravdi i zala na ovom svijetu.

I možda joj ponekad pobjegne neki nespretni stih ili nesavršena rima, možda se neki motiv pojavi i prečesto za istančani ukus književnog kritičara, no svi mi koji Vesnu poznajemo kao prijateljicu, suputnicu i pravog druga nećemo obraćati pažnju na te sitnice već ćemo joj biti vječno zahvalni što je i ovaj dio sebe odlučila podijeliti s nama i ostatkom svijeta.
(Mario Kovač, Iz predgovora)

***

Vesna Sorić rođena je u Zagrebu 1966. godine. Sretno je razvedena, samouka, živi gotovo na ulici i već 20 godina piše pjesme s ruba. Isto toliko godina pokušava ignorirati cudnu biljku zvanu anksiozna depresija i to joj povremeno uspijeva.

Veći dio dana provodi zatvorena u svom svijetu, a kad smogne mrvu snage, izlazi na sunce, pa je možete sresti kako na Cvjetnom trgu piše, protestira, izvodi performanse i raduje se životu.

Zbirku je posvetila svojoj pokojnoj majci i kćeri Emi, koja je živjela samo pet sati i time trajno obilježila njen život.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –