Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 06.05.2015.

Šest velikih imena švedske književnosti na Zagreb Book Festivalu
Održava se
18.-24.05.2015.

Laka lova Lapidus Jens
Nemoj zajebat Lapidus Jens
Žene koje pušu u čvorove Temelkuran Ece

Šestero predstavnika globalno popularne nove švedske književnosti, istaknuta turska novinarka i spisateljica te tridesetak domaćih autora raznih literarnih provenijencija književni su aduti kojima će Naklada Ljevak od 18. do 24. svibnja inaugurirati kulturnu manifestaciju Zagreb Book Festival (ZBF).

Cilj je Festivala poticanje čitanja i približavanje autora publici na opušten način koji potiče dijalog te preskače imaginarne granice između autora i publike. Svake godine jedna će država biti partner Festivala, na kojemu će se predstaviti njezina književnost i kultura, a ove godine to su krimići i Švedska.

Inicijativi se odazvalo dvadesetak hrvatskih nakladnika, među kojima su Fraktura, Sandorf, Planetopija, Durieux, Profil Knjiga, Šareni dućan, Školska knjiga, VBZ, Veble Commerce i drugi. Osim promocija svojih izdanja, oni će u sklopu Festivala u MUO-u i na platou ispred njega, pod krilaticom "Kriminalno dobre knjige", tijekom sedam dana u više od četrdeset književnih događanja okupiti više od trideset domaćih i inozemnih autora te ponuditi na prodaju oko pet tisuća naslova po popularnim cijenama.

Uz već najavljenog Jensa Lapidusa, autora hvaljene "Stockholmske trilogije" - "Laka lova" (2006.) i "Nemoj zajebat" (2008.) te upravo prevedenog "Život na visokoj nozi" (2011.); prvi ZBF posjetit će i autor i ilustrator knjiga za djecu Sven Nordqvist, poznati švedski pisac za djecu i omladinu Ulf Stark, politička analitičarka i bivša šefica odjela za protuterorističke aktivnosti Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) Kristina Ohlsson, autorica popularne krimi trilogije "Unwanted", "Silenced" i "The Disappeared", te slavni spisateljsko-scenaristički duo Roslund & Thunberg, odnosno Anders Roslund i Stefan Thunberg.

ZBF će ugostiti i Ece Temelkuran, istaknutu tursku književnicu, novinarku i političku komentatoricu, koju je zagrebačka publika već imala prilike upoznati u listopadu 2013. u sklopu književnog festivala Europea u Dvorištu, koji također organizira Naklada Ljevak. Tada je predstavila hrvatski prijevod svoje knjige "Planina boli: S onu stranu tursko-armenskog sukoba", a na ZBF-u će predstaviti svoj najnoviji roman objavljen u izdanju Naklade Ljevak "Žene koje pušu u čvorove".
 

Domaći autori, Balkan noir i dječja književnost

Zagreb Noir Sršen Ivan
Propali kongres Tribuson Goran
Pouzdan izvor Arslani Merita

Osim što će u svojem glavnom programu ugostiti neka od najjačih švedskih imena kriminalističkog žanra, ZBF će predstaviti i domaće autore, s posebnim naglaskom na one iz nove biblioteke Balkan Noir, a bit će dodijeljena i 75 tisuća kuna vrijedna nagrada za najpopularniji roman godine iz te biblioteke.

Biblioteku koja objavljuje kriminalističke romane iz pera hrvatskih i regionalnih autora pokrenuo je prošlog ljeta 24sata u suradnji s nekoliko velikih izdavača – Algoritmom, Nakladom Ljevak, V.B.Z.-om, Frakturom i Mozaik knjigom. Do sada je objavljeno osam romana.

Predstavit će se i projekt "Zagreb noir" koji je dio velikog svjetskog projekta koji je pokrenuo američki izdavač Akashic Books i koji donosi 'noir' priče domaćih autora. Knjiga je dio Durieux noir biblioteke, a bit će dio dvaju tematskih večeri u sklopu Festivala.

Dio programa bit će posvećen najzanimljivijim ostvarenjima domaćih autora nevezanih za žanr, dok će recentna hrvatska produkcija biti predstavljena kroz premijerne promocije relevantnih i aktualnih izdanja hrvatskih izdavača objavljenih u prvih pet mjeseci ove godine.

Merita Arslani, Teofil Pančić, Želimir Periš, Darko Macan, Goran Tribuson, Nada Gašić, Pero Kvesić, Edo Popović, Drago Hedl, Robert Perišić samo su neki od tridesetak domaćih autora koji će sudjelovati u festivalskim promocijama.

Jedan od naglasaka Festivala je na integraciji djece i mladih u kulturni život društva, a poseban program posvećen predstavljanju dječje literature uključuje brojna književna događanja i radionice Udruge RODA usmjerene na poticanje čitanja i kreativnog izražavanja.

Riječ je o programu koji će kroz kombinaciju predstavljanja gostiju iz Švedske i radionice vezane uz njihovu tematiku nastojati ne samo približiti knjigu djeci već i njihovim roditeljima, te roditelje naučiti kako odabirati knjige koje se sviđaju njihovoj djeci, a ne njima.

Strani i domaći književni gosti sudjelovat će u tribinama koje će propitivati važna pitanja vezana uz temu Festivala – kriminalistički roman nekad i danas, zašto je to danas najpopularniji žanr, propitkivanje razloga popularnosti, refleksija sustava u kojem živimo, što je to kriminal i slično.

Ideja je Festivala književnost učiniti sastavnim dijelom društvenog života, pa tako literarni program prati i bogat popratni glazbeni i lounge program, na prodajnim štandovima ispred i unutar MUO-a bit će ponuđeno preko pet tisuća naslova, a posjetitelji će se moći opustiti i uz prigodnu gastronomsku ponudu.

Festival su podržali Grad Zagreb, Ministarstvo kulture i Kraljevina Švedska.

Izvor: HINA

PROGRAM FESTIVALA!

– Zagreb Book Festival! –

– ZAGREB BOOK FESTIVAL - program –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –