Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 28.04.2015.

Prvi Zagreb Book Festival
Održava se
18.-24.05.2015.

Zagreb će uskoro postati bogatiji za novu književno-kulturnu manifestaciju, Zagreb Book Festival, koja će u svojem premijernom izdanju od 18. do 24. svibnja u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt okupiti tridesetak domaćih i inozemnih autora, s fokusom na švedsku književnost i krimiće. Organizator festivala je Naklada Ljevak, a zamišljen je kao godišnja manifestacija koja slavi i promiče pisanu riječ i njezinu specifičnu moć obogaćivanja ljudskog iskustva.

Svake godine jedna će država biti partner Festivala na kojemu će se predstaviti njena književnost i kultura. Ove godine to su krimići i Kraljevina Švedska čiji kriminalistički romani posljednjih godina osvajaju svijet, a u festivalske programe uključilo se više od dvadeset hrvatskih nakladnika. Promocije knjiga, okrugli stolovi i radionice za djecu samo su neka od četrdesetak književnih događanja koja će, u MUO-u i na platou ispred njega pod krilaticom "Kriminalno dobre knjige", okupiti više od trideset domaćih i inozemnih autora.

Jedan od prvih autora koji su potvrdili dolazak na Zagreb Book Festival švedski je pisac krimića Jens Lapidus. Jedan od najistaknutijih predstavnika suvremene švedske književne scene, autor hvaljene "Stockholmske trilogije" - "Laka lova" (2006.) i "Nemoj zajebat" (2008.), obje objavljene u nas u izdanju VBZ-a i prijevodu Danila Brozovića, te još neprevedenog "Life Deluxe" (2011.), bit će jedan od sugovornika prvog večernjeg programa ZBF-a u ponedjeljak, 18. svibnja.

Uz Lapidusa, od autora koji su dosad potvrdili dolazak u Zagreb, s hrvatskom će se čitateljskom publikom na festivalu družiti i turska novinarka i književnica Ece Temelkuran. Jedna od najpoznatijih turskih književnica, novinarki i političkih komentatorica u Zagrebu je već gostovala u listopadu 2013. u sklopu književnog festivala Europea u Dvorištu.

Nikad nećeš u nebo ako se bojiš letenja.

Laka lova Lapidus Jens
Nemoj zajebat Lapidus Jens


JENS LAPIDUS
(Švedska)

Jens Lapidus (1974.) švedski je odvjetnik kaznenog prava i pisac. Kao autor, najpoznatiji je po Stockholmskoj trilogiji koja uključuje romane "Laka lova", "Nemoj zajebat" i "Život deluxe". Uz to, objavio je i grafički roman "Gang War" 145 i novelu "Mama Tried". Lapidusov stil često se uspoređuje s Jamesom Ellroyem i Dennisom Lehaneom. Danas je Lapidus najprodavaniji autor krimića u Švedskoj, drugačiji od ostalih, a o njegovim romanima bruji cijela zemlja. U trilogiji otvoreno i hrabro prikazuje kriminalni milje Stockholma u maniri kultnog pisca krimića J. Ellroya – iz perspektive loših momaka, šefova mafije i kriminalaca, ali i naizgled uspješnih pojedinaca i moćnika. Svi su oni dio jednog izopačenog paralelnog državnog sustava u kojem djeluju zločinačke skupine infiltrirane u legalan poslovni svijet.

Smrtnike koji sami pišu svoju priču bogovi vole kao sebi ravne. Grubo i nemilosrdno.

Planina boli Temelkuran Ece
Zvuk banana Temelkuran Ece


ECE TEMELKURAN
(Turska)

Ece Temelkuran, rođena u Izmiru 1973., jedna je od najpoznatijih turskih književnica, novinarki i političkih komentatorica, koja redovito objavljuje u turskim listovima, ali i u časopisima The Guardian, The New Statesman, The New Left Review, Le Monde Diplomatique. U istraživačkim publicističkim radovima bavi se temama koje su u Turskoj izrazito kontroverzne, poput kurdskog i armenskog pitanja, ženskog pokreta i pitanja političkih zatvorenika. Dobila je mnogobrojne nagrade pa tako i nagradu "Pen for Peace" i nagradu za turskog novinara godine. U knjizi "Planina boli" (Naklada Ljevak, 2013.) propitivala je ulogu nacionalnih mitova i priča te nas vodila u samo središte tursko-armenskoga sukoba. Dosad je objavila desetak knjiga, a na hrvatskom jeziku nedavno joj je izišao i roman "Zvuk banana" (Hena com, 2014.). Roman "Žene koje pušu u čvorove" objavljen je u Turskoj 2013. i postao je uspješnica.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –