Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ece Temelkuran

Zvuk banana

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Jana Bušić
  • 05/2014.
  • 292 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532590777
  • Cijena: 139.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

 

"Zvuk banana" potpisuje turska novinarka Ece Temelkuran koja je ovu snažnu političku i ljubavnu priču smjestila u Bejrut, u ljeto 2006. godine. U tom gradu se životi dviju mladih žena, Filipine i Deniz, povezuju na neobičan način.

Filipina je u rodni Bejrut stigla s Filipina kako bi otkrila tragediju što je zadesila njene roditelje, majku Filipinku i oca Palestinca, koji su nastradali u logoru Šatila, 1982. "Zvuk banana" koji se u kolovozu, u Bejrutu, može čuti i usred razaranja, ukoliko je netko voljan slušati, je posljednje što je njena majka željela čuti, ali nije uspjela… Deniz je Turkinja koja studira na Oxfordu ali zbog osobnih razočaranja i frustracije uštogljenim oskfordskimpravilima odlazi u Pariz. Na konferenciji o bliskoistočnoj krizi upoznaje Libanonca Ziada posredstvom kojega stiže u Bejrut u vrijeme najžešćeg bombardiranja… Usred razaranja začuje čuk, čuk, čuk, pucketanje banana.

Novinarski nerv i pripovjedačka strast Ece Temelkuran su u romanu spojeni na najbolji mogući način. Dok priča o ljudskim sudbinama ona oslikava neuništiv duh Bliskog istoka. "Zvuk banana" je i osjećajna posveta gradu Bejrutu kojeg je, sa svim njegovim turbulencijama, personificirala i opisala kao bilo koji drugi lik u romanu.***

Ece Temelkuran
(1973.) jedna je od najpoznatijih turskih književnica i novinarka koja objavljuje u mnogim turskim i inozemnim novinama The Guardian, The New Statesman, Al-Akhbar, The New Left Review i Le Monde Diplomatiqueu.

Njezin je rad na polju istraživačkog novinarstva usmjeren na problematiku tursko-kurdskih i turskoarmenskih pitanja, a bavi se i temama ženskih pokreta i političkih zatvorenika. Snažan angažman na tom planu priskrbio joj je i brojne nagrade. Između ostalog dobitnica je nagrade "Pen for Peace" i proglašena turskom novinarkom godine. Bila je i gost-suradnik na Sveučilištu u Oxfordu te na Reutersovom Institutu za istraživačko novinarstvo.

Objavila je desetak knjiga a najpoznatije su "Planina boli" prevedena na hrvatski 2013., i "Book of the Edge" prevedena na engleski. Svoj prvi roman "Zvuk banana" (Muz Sesleri) objavila je 2011., a potom i drugi roman "Düğümlere Üfleyen Kadınlar", 2013.

 

Ece Temelkuran, rođena u Izmiru 1973., jedna je od najpoznatijih turskih književnica, novinarki i političkih komentatorica, koja redovito objavljuje u turskim listovima, ali i u časopisima The Guardian, The New Statesman, The New Left Review, Le Monde Diplomatique. U istraživačkim publicističkim radovima bavi se temama koje su u Turskoj izrazito kontroverzne, poput kurdskog i armenskog pitanja, ženskog pokreta i pitanja političkih zatvorenika. Dobila je mnogobrojne nagrade pa tako i nagradu »Pen for Peace« i nagradu za turskog novinara godine.

U knjizi "Planina boli" (Naklada Ljevak, 2013.) propitivala je ulogu nacionalnih mitova i priča te nas vodila u samo središte tursko-armenskoga sukoba. Dosad je objavila desetak knjiga, a na hrvatskom jeziku nedavno joj je izišao i roman "Zvuk banana" (Hena com, 2014.). Roman "Žene koje pušu u čvorove" objavljen je u Turskoj 2013. i postao je uspješnica.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –