Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ece Temelkuran

Zajedno: 10 odabira za bolju sadašnjost

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Ljiljana Novković
  • 05/2021.
  • 152 str., meki uvez
  • ISBN 9789533554938
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Ovo nije još jedna knjiga o tome kako smo uprskali. Ovo je knjiga o tome u kakvom svijetu želimo živjeti sada i radosti koju doživljavamo kad ponovno pronađemo svoje dostojanstvo.

Političko nasilje. Globalna nejednakost. Klimatska katastrofa. Čini se kako se sve ruši, a onima na poziciji moći kao da do toga nimalo nije stalo. Što ćemo onda učiniti? Kako možemo početi graditi nešto bolje, zajedno? U 2020. demonstracije diljem svijeta otkrile su nejednakosti utkane u samo tkivo društva. Požari koji su poharali Australiju i Kaliforniju ukazali su da se nalazimo usred klimatske katastrofe.

Globalna pandemija nam je pokazala koliko su nam ekonomije nesigurne, a teorije zavjere koje su se plele oko američkih izbora dokazale da se isto može reći i za demokratska društva. U svojoj novoj knjizi "Zajedno: 10 odabira za bolju sadašnjostEce Temelkuran piše o onome što bismo trebali učiniti sada te od nas traži da odaberemo odlučnost nad nadom; da prihvatimo strah umjesto hladne udobnosti neznanja; da štedimo energiju za kritiziranje onih koji su na vlasti i razornih sustava koje podržavaju, umjesto da gubimo vrijeme izbacujući bijes na društvenim mrežama. Iznad svega, ova knjiga traži od vas da odlučite vjerovati drugim ljudima s kojima dijelimo ovaj planet.

Fantastična spisateljica: izravna, udara u središte stvari i zavodljiva – prvo dvoje obično ne ide uz treće. – Dubravka Ugrešić

Patimo od tuge koju možemo prevladati. Žudimo za slobodom koju još nemamo. Dokle mi sjećanje seže, to su bili osjećaji koje mi je Beethovenova glazba usadila u dušu. Nedavno, čitanje ove divne knjige Ece Temelkuran izazvalo mi je iste osjećaje. – Yanis Varoufakis

Ako bih trebao izabrati samo jednu knjigu koju bi svatko moje dobi u ovom trenutku u povijesti jednostavno morao pročitati, moj bi odabir bio Zajedno. – Brian Eno

Knjigu Zajedno darujem svima koje znam. Toliko je iskrena, mudra, bistra i zabavna! Obavezno štivo za bilo koje ljudsko biće na Zemlji danas. – Andrew Sean Greer, dobitnik Pulitzerove nagrade za knjigu Less

Ece Temelkuran, rođena u Izmiru 1973., jedna je od najpoznatijih turskih književnica, novinarki i političkih komentatorica, koja redovito objavljuje u turskim listovima, ali i u časopisima The Guardian, The New Statesman i Le Monde Diplomatique. Nakon završetka studija prava u Ankari, radila je kao kolumnistica za časopise Milliyet i Habertürk te TV-voditeljica na televiziji Habertürk. U istraživačkim publicističkim radovima bavi se temama koje su u Turskoj iznimno kontroverzne, poput pitanja političkih zatvorenika, kurdskog i armenskog pitanja te ženskog pokreta. Dobila je mnogobrojne nagrade, između ostalog i nagradu Pen for Peace, nagradu za turskog novinara godine te u dva navrata nagradu za najčitanijeg turskog političkog kolumnista. Već nekoliko godina živi u Zagrebu u koji se sklonila nakon što je u Erdoganovoj Turskoj postala nepoželjna i opasna zbog konstantnog upozoravanja na sve teže posljedice njegove diktature.

Autorica je 13 knjiga, od kojih su na hrvatskom objavljene: "Planina boli" (Naklada Ljevak, 2013.), "Žene koje pušu u čvorove" (Naklada Ljevak, 2015.), "Kako ostati bez domovine" (Naklada Ljevak, 2019.) te "Zvuk banana" (Hena com, 2014.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –