Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 01.06.2017.

Europski parlament usvojio prijedlog Komisije kojim se omogućuje smanjenje PDV-a na e-knjige

Europski parlament u četvrtak je usvojio prijedlog Komisije koji bi omogućio državama članicama smanjenje PDV-a na e-knjige i primjenu iste stope PDV-a na elektroničke publikacije (na primjer na e-knjige, e-novine i e-časopise) i tiskane publikacije.

Trenutno se na e-knjige plaća 15% poreza (EU standardna minimalna stopa), dok države članice mogu oporezivati tiskane publikacije po nižoj stopi (od najmanje 5%), dok je nekim državama članicama odobrena mogućnost oporezivanja po stopi manjoj od 5% ili čak primjena nulte stope poreza na određene publikacije.


Evo što su na webu Europskog parlamenta izjavili hrvatski EU parlamentarke/ci:


„Živimo u digitalnom svijetu. Upravo tamo na dnevnoj bazi tražimo informacije, a i potražnja za elektroničkim publikacijama sve je veća. Stoga bi se snižena stopa PDV-a na knjige, novine i časopise trebala primjenjivati i na elektroničke publikacije što će ih učiniti dostupnijima, te potaknuti daljnje stvaralaštvo, a u konačnici utjecati i na rast gospodarstva,“ izjavila je Marijana Petir.

 

„Sve više mladih koristi elektronske uređaje i platforme za vlastito informiranje i učenje. Smatram da bi se državama članicama trebalo omogućiti primjenjivanje snižene, izrazito snižene ili čak nulte stope PDV-a na elektroničke publikacije kako bismo mladima omogućili olakšani pristup traženim online publikacijama i potaknuli inovacije i ulaganja u tehnološki napredak,“ istaknula je Dubravka Šuica.

"Postojeće rješenje oporezivanja publikacija je nelogično jer ne omogućuje povoljnije porezne stope i za elektroničke publikacije. Stvaranje povoljnih uvjeta za elektroničke publikacije potpuno je na tragu europske politike Digitalne unije i ambicija da Europska unija bude lider na digitalnom području. Moj stav je da bi trebalo ići i korak dalje te elektroničke publikacije oporezivati po nižoj poreznoj stopi naspram tiskanih publikacija," naglasio je Jozo Radoš.

„Prema važećoj Direktivi o PDV-u, elektronske publikacije se oporezuju prema standardnoj stopi PDV-a od najmanje 15%, što nije slučaj kada govorimo o tiskanim publikacijama za koje države članice mogu primjenjivati sniženu, izrazito sniženu ili čak nultu stopu PDV-a. Pozdravljam prijedlog Komisije kako bi se u svim državama članicama na elektronske publikacije mogle primjenjivati snižene, izrazito snižene ili čak nulte stopa PDV-a koje su već dostupne za tiskane publikacije čime bi se izjednačio njihov položaj na tržištu,“ rekao je Davor Škrlec.

Trenutno se na e-knjige plaća 15% poreza (EU standardna minimalna stopa), dok države članice mogu oporezivati tiskane publikacije po nižoj stopi (od najmanje 5%), dok je nekim državama članicama odobrena mogućnost oporezivanja po stopi manjoj od 5% ili čak primjena nulte stope poreza na određene publikacije.

Knjiga u fokusu Bartolčić Nenad, Farkaš Sfeci Gordana, Goldstein Sanja, Goldstein Simona, Kralj Vidačak Marina, Serdarević Seid

Udruga Knjižni blok još je 2013. godine u svojoj analizi hrvatskog tržišta knjiga (objavljenoj u knjizi „Knjiga u fokusu") u svojim preporukama izričito navela da je nužno što hitnije osigurati smanjenje PDV-a na e-knjigu (tada s 25% na 5% tj. izjednačiti je s tiskanom), pa ako je i do danas postojala zapreka koju se Vlade RH nisu usudile „samostalno“ preskočiti, sada te zapreke više nema, štoviše, Vlada RH treba po hitnom postupku pokrenuti proceduru izjednačavanja PDV-a na tiskanu i e-knjigu (ili čak e-knjigu odmah spustiti na 0-tu stopu) , ali i da u suradnji s u prvom redu Ministarstvom kulture i Ministarstvom znanosti i obrazovanja pod hitno donese i neke poticajne mjere za što hitniji razvoj e-nakladništva u Hrvatskoj, koji je u međuvremenu potpuno zamrlo.

A kako se izrazito teško stanje na hrvatskom tržištu knjiga dodatno dramatično pogoršalo krahom knjižarskog lanca Algoritam MK, Vlada RH bi trebala pokušati u EU izlobirati makar privremenu ali višegodišnju mjeru da se u Hrvatskoj i PDV na tiskanu knjigu vrati na 0-tu stopu (kao i za e-knjigu), jer postoji sasvim dovoljno razloga kojim se može argumentirati zašto bi nam to bilo prijeko potrebno.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –