Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 29.10.2015.

Festival knjige i književnosti PAZI, KNJIGA! 2015.
Održava se
02.-14.11.2015.

Svake se jeseni u Zagrebu održava Festival knjige i književnosti PAZI, KNJIGA!, u organizaciji udruge pisaca i ilustratora Knjiga u centru. Tako će i ove godine Zagreb biti poprište čitavog niza događanja koja su namijenjena pretežno djeci i mladima (ali i odraslima), a koja će uz predstavljanje knjiga i autora iz Hrvatske i svijeta, uključivati brojne radionice, izložbe, slušaonice, dramske izvedbe...

Ovogodišnji zaštitni znak Festivala PAZI, KNJIGA! su maske. Ispiracija za temu dolazi od sarajevskog likovnog umjetnika Saše Škorića čiji je moto "maskiram da bih demaskirao", postao lajt motiv ovogodišnjeg festivala. Saša Škorić, nakon Japana, Kanade i Švedske dolazi i u Zagreb, gdje će održati art radionice maski za djecu, tinejdžere ali i odraslu publiku.

U okviru programa Stižu gosti! predstavit će se gosti iz Srbije, pisac i pjesnik za djecu Dejan Aleksić, te iznimno produktivan i popularan ilustrator Dušan Pavlić. S druge strane, u Beogradu će se predstaviti mlada hrvatska autorica Irena Zelena, autorica slikovnice "Mala noćna mora, kao i njemačko i srpsko izdanje romana "Recepti za sreću" Ane Đokić. U Zagrebu će festivalska publika moći upoznati i Igora Čumandru, ovoga puta kao pjesnika za djecu.

Program Afrička bajka prvi će se put održati u okviru ovogodišnjeg Festivala, na kojem će suvremeni pripovjedači iz Senegala, kroz afričku glazbu, pjesmu i ples pričati tradicionalne priče različitih afričkih naroda, priče koje se i danas prenose usmenim putem.

Od brojni izložbi koje će se održati na Festivalu izdvajamo međunarodnu izložbu slikovnica pod nazivom Slikovnica – prozor u svijet, na kojoj će, u suradnji s Iranskim kulturnim centrom, Alliance Francaise iz Zagreba i Teatrom Puna kuća, biti izložene slikovnice iz Irana, Srbije, Francuske, Hrvatske.

Povodom incijative kojom bi se na jednom mjestu, dostupnom kazalištarcima (kazališnim redateljima u potrazi za tekstovima, dramaturzima i glumcima) našli tekstovi (i dramski i prozni) hrvatskih pisaca za djecu i mlade, održat će se Okrugli stol o ulozi pisca u kazalištu za djecu i mlade u Hrvatskoj. Također, u okviru novog programa KONCERTI U D(ramskom )-duru, studenti glume i režije izvodit će javna čitanja dramskih tekstova domaćih autora.

Program radijskih slušaonica (u suradnji s Dramskim programa Hrvatskog radija) predstavljat će dramatizirane tekstove hrvatskih pisaca za djecu i mlade, a nakon odslušane drame mladi će slušatelji biti u prilici saznati kako se pišu drame, kako se snimaju radio-drame te dati svoj sud o drami koju su upravo čuli.

Tradicionalno će se održati i predstavljanje knjiga pristiglih na natječaj za najbolju hrvatsku slikovnicu "Ovca u kutiji". O tome kako su žirirali stručni i dječji žiri, i kome će biti dodijeljena Ovca u kutiji, znat će se na proglašenju, u subotu 14. studenoga na Interliberu 2015.

Više detalja o programu potražite u programskoj knjižici u nastavku.

Program prvog dana festivala:

ponedjeljak 2. studenoga

PISAC I DASKA KOJA ŽIVOT ZNAČI / Kazališni epicentar & Knjiga u centru
Okrugli stol o ulozi pisca u kazalištu za djecu i mlade u Hrvatskoj
Sudjeluju: Leo Vukelić, Višnja Babić, Snježana Babić - Višnjić, Zoran Pongrašić, Lada Martinac-Kralj, Mario Kovač, Nikolina Manojlović-Vračar, Hrvoje Zalar, Svetlana Patafta, Ranka Javor
Moderator: Ana Đokić
12h/ Hrvatski centar za dječju knjigu, Starčevićev trg 4, Zagreb

MASKIRANE PRIČE
Izložba fotografija Ane Šesto, Sanje Pribić, Ide Stipetić
Izlog knjižnice Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb
Izložba je otvorena do 10. studenoga

PAZI KNJIGA U GALERIJI KARAS! / ULUPUH & Knjiga u centru
Slikovnica – prozor u svijet /međunarodna izložba slikovnica
Galerija Karas, Praška 4, Zagreb
Izložba je otvorena do 14. studenoga

AFRIČKA BAJKA /Udruga Dyalli & Knjiga u centru
Svečano otvorenje izložbe kazališnih kostima i fotografija iz predstave „Afrička bajka“ Umjetničke trupe Vibrica iz Zagreba
Kostimografi: Lora Holjevac, Dominik Brandibur, Eni Slosar
Fotografi: Mirela Pinđak, Ida Stipetić , Tomislav Balala, Goran Pirš
19h/ Knjižnica Kustošija, Kustošija, Ilica 312a, Zagreb
Izložba je otvorena je do kraja studenoga

– Program Festivala PAZI, KNJIGA! 2015. –

– MASKIRANE PRIČE * Saša Škorić & Knjiga u centru * Zagreb 2015. –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –