Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 13.09.2013.

Festival svjetske književnosti predstavlja Roda Reesa i Petera Nadasa
Održava se
16.09.2013.

Festival svjetske književnosti u utorak zatvara svoja vrata, a do tada vas još očekuju nastupi odličnih Roda Reesa i Petera Nadasa.

U ponedjaljak, 16. rujna razotkrit će se engleski autor Rod Rees, autor popularne tetralogije "PoluSvijet" (zima, proljeće, ljeto). U utorak, 17. rujna na njegovo će mjesto sjesti nagrađivani mađarski književnik Péter Nádas, jedan od najznačajnijih europskih pisaca današnjice.

Razgovarat će se i o "Novim utopijama", a u razgovoru koji vodi Iva Karabaić, sudjelovat će Franjo Janeš, Rod Rees i Edo Popović.

Program:
16. 9., ponedjeljak

19.00 ZKM, dvorana Polanec
Razotkrivanje: Rod Rees
moderira Tanja Tolić

Rod Rees provodio je život potucajući se svijetom. Radio je na izgradnji tvornice lijekova u Dhaki i na podizanju satelitskih komunikacija u Moskvi, a u Scarboroughu u Velikoj Britaniji osmislio je jazz-hotel. Potom se odvažio na mirniji život i odlučio postati pisac.

"PoluSvijet: Zima" (2011.) njegova je prva objavljena knjiga i prvi dio tetralogije "PoluSvijet". Slijede "PoluSvijet: Proljeće", 2012., i "PoluSvijet: Ljeto", 2013. Posljednji nastavak "Jesen" izaći će u kolovozu 2013. Živi u Daventryju u Engleskoj sa suprugom i dvoje djece.

Na granici trilera i fantastike piše o kompjutorskoj simulaciji koja se otela svome tvorcu i zaprijetila svijetu – ili možda onome što smatramo svijetom i zbiljom. Rees je ludo imaginativan žanrovski pisac u čiju bujnu maštu kao da su upisana sva njegova tehnička, inženjerska znanja. Iako nema većih umjetničkih pretenzija, njegova proza može biti zanimljiva i zahtjevnijoj publici.

20.00 Foaje ZKM-a
Sebastian Doe

21.00 ZKM, dvorana Polanec
Nove utopije
Sudjeluju: Franjo Janeš, Rod Rees i Edo Popović,
moderira Iva Karabaić


17. 9., utorak
19.00 ZKM, dvorana Polanec
Razotkrivanje: Péter Nádas
moderira Seid Serdarević

Péter Nádas rodio se 1942. u Budimpešti. Pripovjedač je, esejist, dramatičar i romanopisac. Radio je i kao novinar. Izvanredan je umjetnički fotograf, autor dviju fotomonografija objavljenih u Švicarskoj.

Nakon prvih zbirki priča "Biblija" (1967.) i "Traženje ključa" (1969.) objavljivanje njegova prvog romana "Kraj obiteljskoga romana" (1977./ Disput, 2012) dugo je priječila mađarska cenzura. Taj roman učinit će ga poznatim. Međunarodnu potvrdu stekao je "Knjigom sjećanja" (1986.), psihološkim romanom pisanim na tragu Prousta, Thomasa Manna i magičnoga realizma.

Nagrađen je brojnim važnim europskim nagradama i jedan je od prvih europskih pisaca današnjice. Nakon romana "Divna povijest fotografije" (1995./ Fraktura, 2008) objavio je prozni monument "Paralelne pripovijesti" (2005./ Fraktura, 2012), roman od tisuću šesto stranica, kojim je radikalno i dokraja ispitao unutarnju elastičnost fikcionalnog teksta u stvaranju romaneskne zbilje. "Paralelne pripovijesti" velika su, hipnotička knjiga, dragocjenost svake kulture koja ovu knjigu ima u prijevodu.

20.00 Foaje ZKM-a
Members of Mel & Little Thunders
Sonja Bartolić (vokal) i Tomislav Leko (klavijature)

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –