Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 21.05.2018.

Filozofski teatar ugošćuje slavnu književnicu Hertu Müller
Održava se
27.05.2018. u 20h

Herta Müller (foto: Filozofski teatar)

Ljuljačka daha Müller Hertha
Da mi je danas bilo ne susresti sebe Müller Hertha

Filozofski teatar u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u nedjelju, 27. svibnja u 20 sati ugošćuje slavnu književnicu Hertu Müller.
 
Herta Müller rodila se u Rumunjskoj 1953., u Nitzkydorfu, selu u pokrajini Banat. U Temišvaru studira njemački i rumunjski jezik s književnošću. U vrijeme zloglasne Ceausescuove diktature zalaže se za slobodu govora, a već s prvim knjigama ima problema s cenzorima. Nedugo nakon toga otpuštena je s mjesta prevoditeljice u tvornici, jer je odbila suradnju s rumunjskom tajnom službom. Kako joj je zbog kritike diktature uskoro zabranjeno objavljivanje u Rumunjskoj, 1987. emigrira u Berlin gdje živi i danas. 

Većina djela Herte Müller govore o aspektima njena vlastitog života u vrijeme najprimitivnijeg totalitarizma u Rumunjskoj, vjerno prikazujući povijest Nijemaca u Banatu te progon rumunjskih Nijemaca koji je provodio staljinistički režim, a poslije i rumunjski komunistički režim u njezinoj rodnoj zemlji. U njima se kao i u svojim javnim istupima beskompromisno suprotstavlja svakoj dogmi i represiji. 

Herta Müller tijekom je 1990-ih postala svjetski ugledna autorica, a njezina su djela prevedena na više od 20 jezika. Na hrvatski jezik, zahvaljujući nakladničkoj kući OceanMore i prevoditeljici Helen Sinković, dosad su prevedena sljedeća njezina djela "Da mi je danas bilo ne susresti sebe" (2005), "Ljuljačka daha" (2010), "Remen, prozor, orah i ruže" (2002) za koji dobiva mnoga priznanja, od kojih su istaknutije njemačka Kleistova nagrada (1994.) i Međunarodna književna nagrada IMPAC-Dublin (1997). Dobitnica je i Nagrade Marieluise-Fleisser (1990) te europske nagrade za književnost Aristeion (1995).

Herti Müller ovo nije prvo gostovanje u Zagrebu, 2004. godine je gostovala u sklopu festivala "Književnost uživo". Već tad su joj predviđali Nobelovu nagradu za književnost koju je Herta Müller, kao kruna karijere, dobila 2009. godine. U objašnjenju Kraljevske akademije u Stockholmu stoji kako Herta Müller jezikom komprimiranim poput poezije i iskrenim poput proze, opisuje i analizira svijet razvlaštenih.

Razgovor s Hertom Müller u sklopu Filozofskoga teatra u HNK vodit će urednik i voditelj programa, filozof Srećko Horvat

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –