Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 18.03.2018.

Fraktura predstavlja novu knjigu pjesama Marka Pogačara 'Zemlja Zemlja'
Održava se
19.03.2018. u 19h

Marko Pogačar: Zemlja Zemlja

Zemlja Zemlja Pogačar Marko

U ponedjeljak 19. ožujka 2018. u dvorani Müller kina Europa u Zagrebu (Varšavska 3) s početkom u 19 sati nakladnička kuća Fraktura predstavlja novu knjigu pjesama Marka Pogačara "Zemlja Zemlja".

Uz Marka Pogačara o njegovoj novoj zbirci će govoriti Ivica Prtenjača i Roman Simić.

 

Književnost, da bi realizirala svoj politički potencijal, mora prije svega biti svjesna svoje imanentne političnosti, beziznimne uronjenosti u ideologiju, te vlastitu ideologiju podvrgavati stalnoj kritici. Proizvodnja književnosti prije svega je proizvodnja, koja ima svoj kontekst, uvijete i zakonitosti; specifičan oblik proizvodnje koji vrlo snažno, svjesno ili nesvjesno, reflektira ali i formira različito kodirane, manje ili više osviještene ideologeme poretka. Odbiti da bude nesvjesna ili oportuna diseminacijska platforma za hegemonijske diskurse njezin je uvjet mogućnosti; to je točka nultog stupnja njezinog angažmana. Tek uz taj preduvjet ona neku aktualnu društvenopolitičku temu može zaista politički artikulirati, što je svakako dobrodošlo. Sve drugo širom su otvorena vrata u poetički i politički kič.

Marko Pogačar: "Poezija mora biti bomba u jeziku" (razgovor) 

Marko Pogačar

Zemlja Zemlja

  • Fraktura 12/2017.
  • 80 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532669152
  • Cijena 99.00 kn

'Zemlja Zemlja' prostor je velikog pjesničkog umijeća... Marko Pogačar ispisao je, usprkos svojim putovanjima, a možda i baš zbog njih, s kraja na kraj planeta, knjigu pjesama koja svoju potragu za smislom ne započinje uvijek letom, ali i ne okončava uvijek na zemlji; u toj maestralnoj izmjeni perspektiva ovi stihovi katkad oko nas fijuču kao meci, katkad nas umiruju kao jastuk od paperja neke vrlo egzotične ptice koja izumire. (Ivica Prtenjača)

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –