Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kritika • Piše: Jagna Pogačnik • 10.08.2009.

Franjo Janeš : Noć mrtvih živaca

Noć mrtvih živaca Janeš Franjo

Negdje točno na polovici godine sa zadovoljstvom možemo izvijestiti kako smo u knjiškim vodama pronašli debitantski roman koji valja pročitati. Franjo Janeš, 27-godišnji znanstveni novak na zagrebačkoj germanistici, autor je romana koji se može pohvaliti jednim od originalnijih naslova, kao i CD-om autorovog banda Astridian koji je "prikvačen" uz knjigu.

Njegov roman "Noć mrtvih živaca", vjerojatno je započet kao zbirka priča koja je u međuvremenu prerasla u dužu i zahtjevniju formu koju u cjelinu povezuje mjesto (novozagrebački Park mladenaca) i vrijeme (noć 23. lipnja 2005.) događaja. U središtu Janešova znanstvenog interesa, kako nas informira biografski podatak da pohađa doktorski studij lingvistike, jest jezik, a slično se može reći za njegovu prozu. Janeš je, naime, pisac kojem jezik nije puko sredstvo, već nepresušna građa za eksperimentiranje i poigravanje. U njegovim crnohumornim i bizarnim pričama romana iščitavaju se uzori Monthyja Pytona, Douglasa Adamsa, serijala Crna guja, ali i dalje srodstvo s "našim" Zoranom Ferićem.

S jedne strane, likovima ubojica i samoubojica, PTSP-ovaca, pokvarenih policajaca, transvestita, narkomana, snimatelja snuff filmova, manijaka koji zlostavljaju životinje, potencijalnih pisaca i dr., reflektira se jasan, kritičan stav prema stvarnosti od koje se, opet, bježi naglašenim ludističkim, parodijskim, intertekstualnim literarnim postupcima kojima ovaj roman više nego obiluje.

"Noć mrtvih živaca" čita se kao svježa i originalna proza na kojoj se posve sigurno podosta radilo, a pomaknuta projekcija stvarnosti u ovom je slučaju doista bila dobar izbor. Užitak čitanja povremeno kvari gomilanje jezičnih eksperimenata. Idući naslov ovoga autora mogao bi biti pročišćeniji i još zaoštreniji.         

Franjo Janeš

Noć mrtvih živaca

  • Algoritam 04/2009.
  • 156 str., meki uvez
  • ISBN 9789532208474

Što se dogodi kada pisac s ciničnim glasom u glavi izmisli mladića koji s nožem vreba u grmlju Parka mladenaca? Koja je veza amaterske porno-glumice pobjegle iz centra za odvikavanje i perzijske mačke koja svijetli u mraku? Tko postavlja zamke za medvjede na gradske livade i putove? Odgovori se nalaze u romanu "Noć mrtvih živaca", mračnom ali duhovitom prvijencu Franje Janeša.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –