Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 31.08.2017.

FSK donosi predavanja stručnjaka iz Francuske i Njemačke o mjerama potpore knjizi, čitanju, autorima, nakladnicima i knjižarima
Održava se
04.-06.09.2017.

Le Centre national du livre - CNL, Francuska

Hrvatsko nakladništvo i knjižarstvo već godinama trese kriza, rijetki su pisci i prevoditelji koji mogu živjeti od svojih honorara, knjige se slabo prodaju, a knjižare jedva opstaju. Broj novoobjavljenih naslova pada iz godine u godinu. Potpore postoje, ali najčešće ih doživljavamo kao vatrogasnu mjeru.

Slični problemi more i mnoge druge europske države, no mnoge od njih pronašle su modele kako da potpomognu nacionalnu kulturu, kako da održe knjigu i čitanje te kako da omoguće autorima da dostojanstveno žive od svoga rada. Ove godine Festival svjetske književnosti organizira dva stručna predavanja o problematici knjige i nakladništva koja bi trebala biti posebno zanimljiva profesionalcima iz knjižne branše, ali i svima ostalima koje knjiga zanima.
 

FSK u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj i Ministarstvom kulture Republike Hrvatske u Zagreb dovodi predstavnike francuskog Centra za knjigu (CNL), strukovne organizacije koja na način jedinstven u svijetu brine o francuskoj knjizi. Nicolas Georges, direktor zadužen za knjigu i čitanje, i Rémi Gimazane, voditelj odjela za ekonomiju knjige, predstavit će u ponedjeljak 4. rujna s početkom u 14:30 sati francuske mjere potpore knjizi, čitanju, autorima, nakladnicima i knjižarima.

Dva dana kasnije, u srijedu 6. rujna s početkom u 11:00 sati, o suvremenom njemačkom nakladništvu, trendovima i autorima govorit će Michael Krüger, jedan od najboljih poznavatelja scene, pjesnik i dugogodišnji glavni urednik ugledne nakladničke kuće Hanser iz Münchena.


Predavanja će se održati u dvorani Mueller kina Europa. Ulaz je slobodan.

 

Michael Krüger

Michael Krüger (1943., Wittgendorf) njemački je pjesnik, prozaik, književni kritičar, nakladnik i prevoditelj. U Berlinu je studirao knjižarstvo, književnost i filozofiju. Književnu kritiku počinje pisati 1966. Od 1968. urednik je u münchenskoj nakladničkoj kući Carl Hanser, a od 1995. do 2013. njen je direktor. Od 1981. uređuje časopis za suvremenu književnost Akzente. Poeziju počinje objavljivati 1972. (prva zbirka "Reginapoly" izašla mu je 1976.), a prozu 1984. Iznimno plodan autor, napisao je više zbirki pjesama, kratkih priča i romana.

Dobitnik je brojnih književnih priznanja i nagrada. Predsjednik je Bavarske akademije lijepih umjetnosti iz Münchena, Njemačke akademije za jezik i pjesništvo iz Darmstadta, Akademije znanosti i umjetnosti u Mainzu i Umjetničke akademije u Berlinu.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –