Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 04.09.2018.

FSK i P.E.N. - Pjesničke večeri Iskustvo Pessoe i Poezija Brazil!
Održava se
06.-08.09.2018.

U sklopu Festivala svjetske književnosti održat će se nekoliko programa organiziranih u suradnji s Hrvatskim P.E.N. centrom, program "Iskustvo Pessoe, glazba i poezija" pjesnička večer - "Poezija Brazil!" te okrugli stol "Riječ i svijet".

Program "Iskustvo Pessoe, glazba i poezija" održava se u sklopu PEN-ovog programa angažirane književnosti, u četvrtak 6. rujna od 21 - 23 sata u Kulturnom centru Mesnička.

O Fernandu Antoniju Nogueiri Pessoi, jednom od najvećih pjesnika portugalskoga jezika, koji je pisao pod više od sedamdeset različitih heteronima, govorit će Clara Riso, direktorica Kuće Pessoa, kulturne institucije i muzeja u Lisabonu, i Bartholomew Ryan, filozof, pisac, glazbenik i profesor na sveučilištu u Lisabonu. 

Izbor iz Pessoine poezije na portugalskom čitaju Francesca Cricelli i Thiago Ponce de Moraes, a na hrvatskom Ivan Colarić. Iskustvu Pessoe pridružuju se čitanjem svojih pjesama i hrvatski pjesnici. Sviraju i pjevaju Bartholomew Ryan, Nina Bajsić, Filip Šovagović i Fadil Abdulov Fafa.

Sudjeluju: Bartholomew Ryan, Francesca Cricelli, Thiago Ponce de Moraes, Diana Burazer, Miroslav Kirin, Dorta Jagić, Marina Katinić, Drago Štambuk, Ivan Colarić, Nina Bajsić; voditelj Tomica Bajsić.

***

Pjesnička večer "Poezija Brazil!" održava se u okviru programa "Gosti iz daljine", u petak 7. rujna u 21 sat u Kulturnom centru Mesnička.

U programu sudjeluju Francesca Cricelli iz Sao Paula i Thiago Ponce de Moraes iz Rio de Janeira koji su pripremili jedinstveni pjesnički nastup posebno za hrvatsku publiku i Festival svjetske književnosti. Ovo dvoje izuzetno zanimljivih mladih brazilskih pjesnika predstavit će Tomica Bajsić, a na gitari pratiti Bartholomew Ryan iz Lisabona (međunarodni bend Loafing Heroes).

Razgovor će prevoditi Dean Trdak. 
 

Okrugli stol "Riječ i svijet", održat će se u subotu, 8. rujna u 17 sati u Dvorani Müller Kina Europa.

Tijekom masovnog demokratskog protesta prije pet godina u São Paulu demonstranti su promijenili ime mosta nazvanog po medijskom magnatu Octáviju Friasu de Oliveiri, koji je, između ostalog, podržavao vojnu diktaturu u Brazilu, i dali mu ime Most Vladimira Herzoga, što su zabilježili mnogi svjetski mediji. Tko je bio Vladimir Herzog, novinar i sveučilišni profesor po kome se zove i najznačajnija brazilska nagrada za slobodu izražavanja? 

Rođen u Osijeku, porijeklom Hrvat iz židovske obitelji koja je prije Drugog svjetskog rata od nacizma izbjegla u São Paulo, Vladimir Herzog je zbog svog pisanja bio 1972. godine zatvoren i od posljedica mučenja umro u zatvoru. Brazilska je tajna policija uz lažnu fotografiju i falsificirane dokumente njegovu smrt proglasila samoubojstvom, ali ovog je proljeća sveamerički sud za ljudska prava konačno presudio da je to bilo ubojstvo i zločin protiv čovječnosti. Herzogova smrt imala je veliki utjecaj na demokratizaciju brazilskog društva, u kojem ostaje zapamćen kao simbol borbe za demokraciju, slobodu i pravdu. 

O Vladimiru Herzogu i utjecaju pisane riječi na društvene promjene danas u Brazilu govorit će Francesca Cricelli, pjesnikinja, sveučilišna profesorica i društvena aktivistica iz São Paula, a Bartholomew Ryan, filozof i profesor na sveučilištu Nova de Lisboa, govorit će o Europi danas i svojoj najnovijoj knjizi "Forging a Hero of Modernity in Roger Casementand James Joyce".

Susret će moderirati Nadežda Čačinovič.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –