Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 06.06.2006.

Funkcionalni stilovi hrvatskoga jezika
Održava se
06.06.2006.

Danas će se u 12 sati u Palači Matice hrvatske (Strossmayerov trg 4, Zagreb) održati predstavljanje upravo objavljene knjige Josipa Silića "FUNKCIONALNI STILOVI HRVATSKOGA JEZIKA" koju je objavila nakladnička kuća Disput.

Knjigu će predstaviti recenzenti: Ivo Pranjković, Josip Užarević i Ivo Žanić; urednik Disputove biblioteke "Palimpsest" Krešimir Bagić i autor Josip Silić.

O ovoj dugo očekivanoj knjizi prof. Josipa Silića njeni su recenzenti, uz ostalo, iznijeli sljedeće ocjene:

"Za važnost ovoga djela bit će dovoljno reći da je to prva monografija o funkcionalnim stilovima hrvatskoga jezika, a da joj je autor vrhunski autoritet u toj oblasti, znanstvenik koji se tom problematikom najviše i (teorijski i metodološki) najuspješnije bavio. Knjiga je važan događaj i za našu znanstvenu kroatistiku i za našu akademsku zajednicu u cjelini".
Ivo Pranjković

"Knjiga Josipa Silića u metodologijskome je pogledu transparentna, dosljedna, neobično disciplinirana, tako da može zadovoljiti i najzahtjevnije stručnjake i čitatelje kojima jezikoslovlje nije uža struka. Ova prva hrvatska funkcionalna stilistika ne samo da je supostavljiva s prikazima funkcionalnih stilova u (i na) drugim – stranim – jezicima, nego svojim teorijskim dosezima nadmašuje mnoge od njih".
Josip Užarević

"Bez obzira na visoku teorijsku razinu autor je uspio svoje izlaganje oblikovati lijepim i kultiviranim stilom, jezgrovito i tečno, a sve teorijske eksplikacije zasnovati na živim i pomno odabranim primjerima razlaganje kojih nerijetko govori samo po sebi. Stranice njegova djela obiluju ležerno i nekonvencionalno formuliranim mislima i zaključcima, pa čitatelj, uza sve ostalo, ne može ne ostati fasciniran i tom dragocjenom autorovom sposobnošću".
Ivo Žanić

Utorak 6. lipnja 2006. :: 12 sati :: Palačia Matice hrvatske :: Strossmayerov trg 4, Zagreb

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –