Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 20.03.2007.

Hrvatski književnici u Leipzigu
Održava se
21.03.2007.

Književnici koji će ove godine predstavljati Hrvatsku na Sajmu knjiga u Leipzigu, abecednim redom:
Renato Baretić, Marica Bodrožić, Alida Bremer, Nedjeljko Fabrio, Jakša Fiamengo, Srećko Lipovčan, Kruno Lokotar, Daniel Načinović, Žarko Paić, Robert Perišić, Nikica Petrak, Vedran Peternel, Edo Popović, Nenad Popović, Ivana Sajko, Olja Savičević Ivančević, Seid Serdarević, Roman Simić Bodrožić i Dalibor Šimpraga, otputovali su danas u pravcu Berlina.

Tamo će danas u Centru südost Europa Kultur u Berlinu nastupiti Edo Popović, Olja Savičević Ivančević, Kruno Lokotar i Renato Baretić na prezentaciji koju financira Senat za kulturu grada Berlina. Već sutra putuju u Leipzig gdje ih očekuje bogat program nastupa koji je predstavila voditeljica projekta hrvatskog nastupa u Leipzigu, Alida Bremer:

«Pripreme za ovogodišnji nastup na Sajmu knjiga u Leipzigu su završene i popraćene su medijskom pažnjom u Njemačkoj još prije početka Sajma... Tako je specijalni prilog leipziškog gradskog magazina Kreuzer, koji tradicionalno izlazi kao neslužbeni program Sajma (u službenom katalogu kao i na internetu su naravno najavljeni svi nastupi hrvatskih autora i urednika), osvanuo sa fotografijom Ede Popovića na naslovnici, a unutra je i Popovićev tekst o novijoj hrvatskoj literaturi.

Ova je činjenica, kao i dobre recenzije Popovićevog romana "Izlaz Zagreb jug", ponukala čak i novinarku moćnog Spiegel Online da na Sajmu zakaže intervju s autorom, a primijećena je u cijelom Leipzigu, jer se ovaj prilog u ogromnoj tiraži dijeli u gradu i prodaje uz magazin.

Njemačka novina Handelsblatt zamijetila je u najavi na internetu program „Hrvatski pisci govore o Europi“ na kojem će Nedjeljko Fabrio i Nikica Petrak diskutirati s Gyoergyjem Dalosem, te je najavila svoj dolazak, a zakazala je i intevju sa Žarkom Paićem na temu „Balkan kao imaginarni zemljopis Zapada“. Paićev esej na ovu temu pak donijet će u prijevodu Alide Bremer (i u skraćenom obliku) sajamski prilog tjednika Freitag iz Berlina.

Leipziški sajam objavio je upravo listu ovogodišnjih „highlights“ u koju je informativna služba Sajma uvrstila čak 4 hrvatska programa – „Versibus unitis“ Daniela Načinovića, „Pisci s izvjesnim –ić“ na kojem gostuju Renato Baretić, Olja Savičević Ivančević, Roman Simić, Robert Perišić i Daniel Načinović, „O psima, otocima, jeziku i našim ljubavima“ na kojem nastupaju Marica Bodrožić, Roman Simić, Renato Baretić i Olja Savičević Ivančević“, te gore spomenuti razgovor o Europi (Fabrio, Petrak).

I konačno – za veliku Presse-konferenciju, u srijedu 21. ožujka 2007. direktor Sajma gospodin Oliver Zille pripremio je 250 mapa koje će biti podijeljene novinarima, a u koje je uvrštena i izjava za javnost hrvatske voditeljice programa Alide Bremer, a u kojoj se najavljuje sljedeća godina u kojoj će Hrvatska biti težišna tema Sajma, te se poziva novinare i goste na ovogodišnji program.

Ove su aktivnosti hrvatske pripremne grupe, koja je u najkraćem vremenskom roku organizirala nastup, pozitivno zamijećene od strane uprave Sajma, te su pohvale stigle i od direktora Sajma i od njegovih suradnika, a na internet-stranici Sajma u rubrici News objavljen je kratak izvadak iz ove izjave za javnost. Kao vrhunac pozitivnog odnosa prema hrvatskom gostovanju ove godine svakako je najava gospodina Zillea da će u četvrtak ujturo – kad se cijeli taj ogromni Sajam otvara – biti točno u 10 sati na otvorenju hrvatskog štanda!

Osim gore navedenih pisaca u Leipzig dolaze još Jakša Fiamengo, Ivana Sajko, koja će s Vedranom Peternelom izvesti autoreferencijalno čitanje, te Dalibro Šimpraga, a u programu će učestvovati i urednici Kruno Lokotar (prije AGM, sad Algoritam), Seid Serdarević (Fraktura) i Nenad Popović (Durieux), dok će autori Roman Simić (Profil International) i Edo Popović (Naklada Ljevak) predstaviti i svoj urednički odnosno festivalski rad (Zagrebački sajam i Europski festival kratke priče).

Srećko Lipovčan prezentirat će Interliber, a Alida Bremer i Žarko Paić, koji dolazi u Leipzig u okviru razmjene sa Sajmom iz Pule i podršku svog nakladnika Antibarbarus, predstavit će pulski Sajam i festival Polis Jadran Europa. Mnogobrojne nakladničke kuće odazvale su se pozivu da daju knjige za izložbu na štandu, a knjige će potom biti poklonjene Institut za slavistiku u Bambergu. Prof. Dr. Elisabeth von Erdmann veseli se donaciji i najavila je medijsko praćenje predaje knjiga u travnju ove godine.

Hrvatski pisci bit će uključeni u programe „Mali jezici-velike literature“; Leipzig čita“ i „Forum International“, a na štandu i oko štanda kao i oko programa u gradu, te na promidžbi suradjuju kolegice i kolege iz izdavačke kuće „Voland & Quist“, agencije „Propaganda & Partner“, te studenti Visoke škole za grafiku i umjetničko oblikovanje knjige iz Leipziga, koji spremaju iznenađenje u vizualnom rješenju štanda. Na dizajnu kataloga, prospekata, razglednica i štanda radili su Željko Serdarević i Dragan Mileusnić (agencija Postscriptum iz Zagreba). Agencije Vema i Impuls! iz Splita uključile su se u tehnički i organizacjiski dio priprema.

Dan prije početka Sajma, 20. ožujka, u Centru südost Europa Kultur u Berlinu će se predstaviti Edo Popović, Olja Savičević Ivančević, Kruno Lokotar i Renato Baretić na prezentaciji koju financira Senat za kulturu grada Berlina, a dan poslije Sajma 26. ožujka, će u hrvatskom Veleposlanstvu nastupiti Nedjeljko Fabrio i bit će upriličen domjenak.

Time se i Hrvatska priklonila lijepom običaju drugih zemalja da u Berlinu prikaže isječke svog programa i predstavi se publici i novinarima glavnog grada. TV Deutsche Welle već je najavio dolazak na nastup 20. ožujka.

Moderatorica i prevoditeljica na svim programima je voditeljica projekta Alida Bremer, a na nekim će joj se moderacijama pridružiti Gyoergy Dalos, njemački pjesnik Hans Thill i njemački nakladnik Sebastian Wolter. Tekstove će čitati glumac Thorsten Giese i glumica Katharina Blaschke.

Konačno i ne nevažno je za naglasiti da je ovako uspješna realizacija programa poslije svih nesporazuma i dosta neupućenih nagađanja u javnosti omogućena zahvaljujući suradnji, susretljivosti i financiranju Ministarstva kulture Republike Hrvatske.»


Ovogodišnji nastup stručnoj će publici i ostalim posjetiteljima Sajma knjiga u Leipzigu navijestiti kakve ih sve zanimljive točke programa očekuju 2008. godine kada će Hrvatska na tom Sajmu biti težišna tema.

Više: Sajam knjiga u Leipzigu

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –