Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 21.09.2015.

Igor Čumandra live at Savski gaj
Održava se
24.09.2015. u 18:30h

Igor Čumandra predstavlja svoju novu zbirku pjesama 'Live at Madison Square Garden' (Naklada Euritmika, 2015.) Njegov live at Savski gaj! nastup održat će se u četvrtak 24. rujna u 18,30 sati u zagrebačkoj Knjižnici Savski gaj (Nehruov trg 46).

Uz pjesnika, pjesme će i o pjesmama govoriti Stjepo Martinović, novinar i književnik.

"Kojeg li doživljaja, kad vam u ruke dođe djelić poetskog opusa čovjeka čije prezime zvuči kao nadimak obješenjaka iz neke pjesmice Ratka Zvrka! Ako vam je proteklih godina splasnulo zanimanje za pjesništvo – krivac za obnovu zove se Igor Čumandra! Njegova nova zbirka, pod naslovom 'Live at Madison Square Garden', sadrži 52 pjesme skladane od zlatne paučine snolikoga, onoga prediva tanašnijeg od svile i tako jadne zatezne čvrstoće da se trga i po najnježnijem lahoru – a ipak vraški-dostatno čvrstog da se njime mogu stvarati viseće konstrukcije prema otočjima do kojih nema zrakoplovne ni brodske linije, nego mosta od fantazije samo.

Pjesmice te, naslovljene prvim stihom, zdušno zavode i opako zaluđuju jezičkim obratima, kalamburima i ujdurmama, navode na tanak led iluzije da možete prodrijeti u imaginarij pjesnika zaigranog dotle da – mješte čuđenje u svijetu – biva začudnošću samim sobom on. Autentičan poeta ludens recidivist, onaj koji se ne može razumjeti ni zavoljeti, nego kao čudak sui generis. Valja se suzdržati od citata i pokušaja potrage za skrivenim slojevima značenja Čumandrinih stihova – uzaludnijega posla teško bi se itko mogao latiti! – ali, tko može odoljeti da ne izrazi sablazan nad njegovim umijećem dekompozicije priče: taman pomislite da ste uhvatili za rep neku njegovu suvislost, a ona uteče… makar i pužić bila!"

Stjepo Martinović – iz uvoda pripremljenog za predstavljanje zbirke u knjižnici Savski gaj

Igor Čumandra

Live at Madison Square Garden

  • Naklada Euritmika 07/2015.
  • 56 str., meki uvez
  • ISBN 9789535857204

U zbirci "Live at Madison Square Garden" autor se konačno, licem u lice, suočava s boli i samoćom, te tjeskobom kao budućim trajnim stanjem i definicijom emotivne egzistencije, no ne zatvara se u svoju intimu, već širi platformu tuge i na okolinu u kojoj ju pokušava razvodniti često sarkazmom i na vlastiti račun.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –