Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 29.05.2020.

Istarsku književnu nagradu 'Edo Budiša' osvojila Luiza Bouharaoua

Luiza Bouharaoua

Godišnju književnu nagradu Istarske županije „Edo Budiša“ dobila je Luiza Bouharaoua za zbirku kratkih priča „Jesmo li to bili mi“ (Naklada Jesenski i Turk, Zagreb).

Književnu nagradu „Edo Budiša“ organizira Gradska knjižnica Pazin, pri kojoj djeluje i književna rezidencija Kuća za pisce – Hiža od besid. U konkurenciji za nagradu bili su autori do 35 godina starosti kojima je u 2019. godini objavljena zbirka kratkih priča. Nagrada se dodjeljuje od 2012. godine, a dosadašnji dobitnici su Srđan Srdić, Marko Pogačar, Bojan Krivokapić, Ivana Bodrožić, Lejla Kalamujić, Rumena Bužarovska, Miloš K. Ilić i Ana Schnabl. Ove godine su u finalu bile još dvije autorice: Ana Miloš s knjigom „Kraj raspusta“ (Narodna biblioteka „Jovan Popović“, Kikinda) i Marija Pilić s knjigom „Luđaci i djeca“ (Disput, Zagreb).

O dobitniku nagrade „Edo Budiša“ odlučio je žiri u sastavu Vanesa Begić, Boris Koroman, Ivana Ujčić i Neven Ušumović

Obrazloženje žirija:

Jesmo li to bili mi Bouharaoua Luiza

Priče Luize Bouharaoua okupljene pod naslovom „Jesmo li to bili mi“ čine osebujan narativni ciklus u kome se odnosi među glavnim likovima iz teksta u tekst ispisuju i propituju u različitim razdobljima, situacijama i emotivnim modusima. Prijateljski i ljubavni odnosi u generaciji koja traži svoje mjesto u društvenom životu dalmatinskog grada ocrtani su složenim ispreplitanjem i montažom niza narativnih fragmenata, izmjenom ženskih i muških pripovjednih glasova, infantilnih projekcija i otrežnjujućih deziluzija. S izuzetnom suptilnošću Bouharaoua usmjerava narativni fokus k onome što u odnosu među likovima ostaje neizrečeno, nerealizirano, prigušeno ili potisnuto. Nelinearno vođenje radnje, montaža intenzivnih dijaloških (najčešće u dijalektu!) prizora i izmjena pripovjednih perspektiva prati lirski osjećaj za jezični ritam i figurativnost izraza: pojedini motivi ponavljaju se na ključnim mjestima razvoja radnje obogaćujući emotivni i značenjski potencijal priče.

Iako priče Luize Bouharaoua povezuje specifična melankolija koja izbija iz osjećaja privremenosti intimnih veza, pa i iz ugroženosti integriteta njezinih junakinja i junaka, čitatelju pozornost ponajviše privlači solidarnost i (prešutno) razumijevanje među glavnim likovima. Zahvaljujući iznimnoj umjetničkoj imaginaciji, osjećajnosti i osobnom ulogu u kreiranju pripovjednih svjetova, autorici je uspjelo ostvariti djelo koje nadilazi konjunkturu trenutnih književnih trendova.

Luiza Bouharaoua (Split, 1985.) diplomirala je kroatistiku i anglistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radi u književnoj udruzi Skribonauti, prevodi s engleskog i piše. Kratke priče objavila je u časopisima The Split Mind, Fantom Slobode i na portalu Kritična masa. Uvrštena je u regionalni zbornik „Izvan koridora - najbolja kratka priča“ (VBZ, 2011.) i antologiju hrvatske mlade proze „Bez vrata, bez kucanja“ (Sandorf, 2012.). Finalistica je natječaja Festivala europske kratke priče u 2016. i 2017. godini. Dobitnica je regionalne nagrade Ulaznica za kratku priču. Zbirka priča „Jesmo li to bili mi“ dobila je nagradu Prozak za najbolji prozni rukopis autora/ice do 35 godina i nagradu Slavić za prvu knjigu mladog autora/ice koju dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –