Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 31.10.2014.

Čitateljski klub Spajalica u društvu Irene Vrkljan
Održava se
04.11.2014.

Čitateljski klub Spajalica koji spaja umirovljene i aktivne knjižničare kao i sve druge ljubitelje lijepe književnosti, održat će se u utorak 4. studenoga u 18 sati u Knjižnici Vladimira Nazora u Zagrebu (Vodovodna 13).  

I ništa tu ne bi bilo neobično, jer se čitateljski klub Spajalica sastaje svakog prvog utorka u mjesecu, da gošća na ovom sastanku nije naša uvažena književnica - Irena Vrkljan.

Dođite i iz prve ruke saznajte zašto Irenu Vrkljan nazivaju "našom Virginijom Woolf" i začetnicom tzv. ženskog autobiografskog pisma.

Pjesnikinja, prozaistica, radiodramatičarka, esejistica i prevoditeljica, Irena Vrkljan rođena je 1930. u Beogradu. Godine 1941. s roditeljima i deset godina mlađim sestrama Verom i Nadom seli u Zagreb. Studirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (arheologiju, etnologiju i germanistiku) i na Filmskoj akademiji u Berlinu. Od 1960. do 1971. radila je na televiziji kao urednica emisije Portreti i susreti. Okušala se u različitim književnim žanrovima objavivši dvadesetak knjiga: pjesničkih zbirki, romana, autobiografske proze i eseja. Piše i scenarije za televizijske i radijske drame. Knjige su joj prevedene na više stranih jezika.

Živi i radi na dvije adrese – onoj zagrebačkoj i berlinskoj, kao što i objavljuje na hrvatskom i njemačkom jeziku. Za svoj rad nagrađena je eminentnim književnim  nagradama “Tin Ujević”(1983.), “Ksaver Šandor Ðalski” (1985.), ”Ivan Goran Kovačić” (1986.), Nagradom HAZU za književnost (2000.) i Nagradom “Vladimir Nazor” za životno djelo 2005. godine.

Velikim i estetski respektabilnim opusom, od mladenačke nadrealističke poezije krugovaške generacije do autobiografske proze prepoznatljiva narativnog rukopisa, Irena Vrkljan ugradila je svoj trajan doprinos u hrvatsku književnost i kulturu.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –