Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 28.11.2018.

Iznenada preminuo veliki makedonski dramski pisac Goran Stefanovski

Goran Stefanovski, foto: Sa(n)jam knjige u Puli

Odisej i druge drame Stefanovski Goran

Goran Stefanovski, veliki makedonski dramski pisac, cijenjen i izvođen u Europi i u svijetu, iznenada je preminuo u utorak, 27. studenog. Prenosimo priopćenje manifestacije Sa(n)jam knjige u Istri, u sklopu koje je Stefanovski ovih dana trebao promovirati svoju u Hrvatskoj netom objavljenu knjigu "Odisej i druge drame".


Goran je danas, u srijedu,  trebao doputovati u Pulu, na Sa(n)jam knjige u Istri, gdje smo s njim planirali promovirati knjigu „Odisej i druge drame“, prvu knjigu te vrste na hrvatskom jeziku, priređenu i tiskanu ekskluzivno za Sajam, čiji je regionalni partner domovina Gorana Stefanovskog – Makedonija. Pripremali smo je s obostranim veseljem i zajedno s Goranom jedva čekali trenutak susreta i druženja. Mi zahvaljujući njegovom iznimnom znanju i raskošnom šarmu, a on, nadali smo se, zbog našeg gostoprimstva i spremnosti da na pulski i festivalski način iskažemo poštovanje piscu čija se knjiga napokon premijerno predstavlja hrvatskoj javnosti.

Nažalost, kratka i teška bolest uskratila nam je priliku i radost zamijenila tugom zbog preranog odlaska znamenitog autora čije su drame još od kraja sedamdesetih godina prošlog stoljeća pokazivale razliku između dobrog i izvrsnog kazališta. Ovaj tragični događaj razlog je više da u petak, s početkom u 19 sati, govorimo o Goranu Stefanovskom i njegovoj knjizi, onako kako zaslužuju i on i njegovi tekstovi dostojni trajanja.

O tome tko je i kakav je bio Goran Stefanovski, što je značio za makedonski, južnoslavenski i europski teatar, govorit će njegov bliski suradnik, režiser Dino Mustafić, glumica Mirjana Karanović, koordinator za kulturu u kabinetu makedonskog premijera Robert Alagjozovski i drugi.

Knjiga „Odisej i druge drame“ nije kruna jedne blistave karijere, jer je ta karijera do sada višestruko okrunjena. Ova knjiga trebala je, uz ostalo, biti centralni događaj programa „Makedonija čita“, kojeg ćemo sada, jer je to najmanje što možemo učiniti, posvetiti Goranu Stefanovskom. Sa(n)jam knjige u Istri izražava duboku sućut obitelji i prijateljima, ali i svim kulturama, počevši od makedonske, u kojima je Stefanovski – jer veliki umjetnici pripadaju svima, od onih iz kojih potiču do onih koje ih prepoznaju – bio važan, a takvih je nemali broj.

Neki su gubici nenadoknadivi. Upravo takav je i odlazak Gorana Stefanovskog.

Goran Stefanovski

Odisej i druge drame

  • Hrvatska sveučilišna naklada 11/2018.
  • 240 str., meki uvez
  • ISBN 9789531694124
  • Cijena 136.00 kn

U izboru četiri dramska teksta, koji je ujedno i prvi izbor drama Gorana Stefanovskog na hrvatskom jeziku, nastojao se pokriti njegov višedesetljetni opus. Tematski je zaokupljen obiteljskim, društvenim i moralnim propadanjem u širokom vremenskom rasponu, odnosom prema dobru i zlu te resemantizacijom mitskih elemenata tradicijske kulture i tema iz usmene narodne književnosti.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –