Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Goran Stefanovski

Odisej i druge drame

  • Nakladnik: Hrvatska sveučilišna naklada
  • 11/2018.
  • 240 str., meki uvez
  • ISBN 9789531694124
  • Cijena: 18.05 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U izboru četiri dramska teksta, koji je ujedno i prvi izbor drama Gorana Stefanovskog na hrvatskom jeziku, nastojao se pokriti njegov višedesetljetni opus. Od njegova kultnog "Divljeg mesa" s kraja sedamdesetih, preko "Crne rupe" s prijelomnice osamdesetih i devedesetih, "Demona iz Debar Mahale" kao skopske drame u kojoj se ogleda drama mnogih naših gradova danas, sve do "Odiseja" u kojem se ogledaju mnoge „naše” nostalgije, traume i starenja kroz posljednjih dvadeset i nešto više godina, Stefanovskoga se opravdano može smatrati jednim od najznačajnijih dramatičara.

Tematski je zaokupljen obiteljskim, društvenim i moralnim propadanjem u širokom vremenskom rasponu, odnosom prema dobru i zlu te resemantizacijom mitskih elemenata tradicijske kulture i tema iz usmene narodne književnosti. Premda je jedan od začetnika makedonskoga postmodernizma, njegova dramaturgija izvorno je utemeljena na modernističkim načelima.

Djela mu se odlikuju brzim ritmom promjena prizora, kratkim replikama, sažetim didaskalijama, pomno osmišljenim dramskim radnjama, profiliranim likovima, idejnom aktualnošću, tematskim bogatstvom i kritičkim odnosom prema obiteljskim, društvenim i nacionalnim pitanjima. Ovim se izborom dobiva uvid u najznačajnije poglavlje makedonske drame koji je sasvim sigurno aktualan i u hrvatskom kontekstu. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –