Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ivo Pranjković

Gramatičke graničnosti

  • Nakladnik: Hrvatska sveučilišna naklada
  • 05/2021.
  • 193 str., meki uvez
  • ISBN 9789531694667
  • Cijena: 18.05 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga "Gramatičke graničnosti" Ive Pranjkovića bavi se raznolikim graničnim pojavnostima koje se na različite načine tiču gramatike hrvatskoga jezika, granicama između središnjih i perifernih pojavnosti u području gramatičkoga ustrojstva hrvatskoga jezika te posebno odnosa između gramatike i drugih jezikoslovnih disciplina, primjerice pragmatike.

Sadrži priloge Jezik i granica / jezici i granice, O granicama između morfologije i sintakse, Središnje i periferno u gramatici hrvatskoga jezika, Gramatika i pragmatika, Vrste riječi: gramatikalizacija i pragmatikalizacija, Glagolski načini u složenim rečenicama, Gramatička svojstva glagola zbivanja,  Iz kontrastivne sintakse hrvatskih narječja,  Subordinirane strukture s veznikom što, O riječima nego, no, već, još i tek, „Male riječi“ orijentalnoga podrijetla u hrvatskome jeziku, Novotvorbe Josipa Stipana Relkovića, Imenički spojevi riječi u Dictionaru Jurja Habdelića, Gramatike hrvatskoga jezika šezdesetih i sedamdesetih godina 19. stoljeća s posebnim obzirom na Slovnicu hèrvatsku Adolfa Vebera Tkalčevića, O gramatici i pragmatici psovke te Stereotipi u vicevima.

Već je i po naslovima priloga razvidno da je uglavnom riječ o graničnim pitanjima vezanim za gramatiku hrvatskoga jezika, koja su u pravilu teorijski i metodološki posebno relevantna, a donedavna nedostatno istražena.

Djelo je primarno namijenjeno kroatistima, ali i drugim jezikoslovcima odnosno filolozima, posebno polaznicima poslijediplomskih studija.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –