Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Miroslav Bertoša

Trošenje života : Gdje li je život što ga izgubih živeći?

  • Nakladnik: Hrvatska sveučilišna naklada
  • 11/2023.
  • 492 str., meki uvez
  • ISBN 9789531695473
  • Cijena: 35.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Nakon toga Moderna vremena ne ažuriraju cijene - preporučamo da točnost cijene i dostupnost knjige (pogotovo starijih izdanja) provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Autor ove knjige slijedi tragove smjernica koje je trasirala avangardna skupina francuskih povjesničara okupljenih oko časopisa Annales. U središtu teksta nalaze se autorove dnevničke bilješke iz 1984., kojima se nakon 36 godina vraća s namjerom da dojmove, saznanja, mijene životnih sazrijevanja, društvenih i političkih promjena, novih dometa u historiografiji prikaže u retrospekciji.

Miroslav Bertoša iz dnevnika prenosi događaje iz mjesta stanovanja (grada Pule), Istre, Hrvatske i Jugoslavije, ali opisuje i boravke u Ljubljani, Zagrebu, Trstu, Bologni, Loretu, navlastito u Veneciji gdje je obavljao redovita višetjedna istraživanja u tamošnjem Državnom arhivu te Parizu. Iz dnevnika, kao okosnice knjige, izdvajaju  se poneke epizode iz privatnoga života, napose one karakteristične za tadašnji način života, no u prvome su planu esejistički, publicistički i historiografski prikazi autorovih nastojanja da svoju svakodnevnicu uklopi u metodološke pristupe promijenjene stvarnosti.

Iz toga ugla promatrano, knjiga je primjer ego-historie, svojevrsne vlastite ja-povijesti, utkane u društveno-politički kontekst i njegova duga trajanja i brze preobrazbe. U knjizi se, istodobno, naziru i drugi metodološki obrasci tzv. analista – povijest svakodnevnice, povijest mentaliteta, povijest senzibiliteta, povijest mjesta memorije, povijest pejzaža, povijest prehrane, političke antropologije..., zapažanja o važnosti književnosti u historiografskim istraživanjima i dr.

Autor se osvrće na literaturu o metodologiji povijesti i na knjige koje je kupovao ili naručivao u Hrvatskoj, Italiji, Francuskoj, otkrivajući tako i vrela svojih stručnih i znanstvenih saznanja. Knjiga "Trošenje života: Gdje li je život što ga izgubih živeći?" osebujno je djelo, pokušaj da se individualizira duh vremena i u tom razdoblju ukaže na prikrivene ili jasno izražene crte ideološke i političke distopije i orvelovskih vizija. Bar onako, kako ih je uočio i doživio sam autor.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –