Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Maša Kolanović Lana Molvarec

Povijest, tekst, kontekst : Zbornik radova posvećen Krešimiru Nemecu

  • Nakladnik: Hrvatska sveučilišna naklada
  • 04/2020.
  • 307 str., meki uvez
  • ISBN 9789531694032
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U zborniku "Povijest, tekst i kontekst" autori promišljaju o radu profesora i akademika Krešimira Nemeca čiji je rad i intelektualno naslijeđe, doprinos i poticaj za buduća istraživanja o suvremenoj znanosti u književnosti. Nakon Ive Frangeša, Miroslava Šicela, Stanka Lasića i dr., nedvojbeno zaslužnih za formiranje temelja za proučavanje moderne povijesti hrvatske književnosti, radovi Krešimira Nemeca generacijski pripadaju naraštaju koji je intelektualno naslijeđe svojih prethodnika teorijski i konceptualno proširio novim pristupima i fokusiranim problemskim očištima. Potkrijepljena suvremenom teorijskom aparaturom Nemecova čitanja hrvatske književnosti 19, 20. i 21. st. nezaobilazna su referenca u bilo kakvom govoru o suvremenoj povijesti hrvatske književnosti.

Zbornik je podijeljen u dva dijela, prvi dio "Znanstveni tragovi Krešimira Nemeca" svjedoči o njegovu doprinosu hrvatskoj humanistici, a drugi "Znanstvenim tragovima Krešimira Nemeca" dokazuje koliko su njegove ideje poticajne ne samo za autorice i autore raznih generacija unutar njegove matične kulture, već i izvan Hrvatske.

U zborniku se obrađuju relevantne teme hrvatske povijesti književnosti i komparativne povijesti hrvatske književnosti, s naglaskom na naslijeđe i intelektualni poticaj akademika Krešimira Nemeca u suvremenoj znanosti o književnosti.

Ovaj zbornik posvetom i sadržajem, kakvoćom radova i osobnosti koja ih povezuje, predstavlja najvažniji događaj za hrvatsku znanost o književnosti u tekućoj godini. Profesor Krešimir Nemec jedan je od središnjih znanstvenika u domaćoj kroatistici i jedan od najutjecajnijih autora hrvatske znanosti o književnosti.

Zbornik su uredile Maša Kolanović i Lana Molvarec.

Maša Kolanović rođena je 1979. godine u Zagrebu, gdje je završila studij kroatistike i komparativne književnost i doktorirala u travnju 2010. Od travnja 2004. godine radi kao znanstvena novakinja na Katedri za noviju hrvatsku književnost Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Od 2013. godine voditeljica je književno-kulturološkog bloka Zagrebačke slavističke škole. Od ožujka 2017. voditeljica je projekta ''Ekonomski temelji hrvatske književnosti'' pri Hrvatskoj zakladi za znanost.

Do sada je objavila članke o književnosti i popularnoj kulturi i knjigu ''Udarnik! Buntovnik? Potrošač... Popularna kultura i hrvatski roman od socijalizma do tranzicije'' (Naklada Ljevak, 2011.) te uredila zbornike ''Komparativni postsocijalizam: slavenska iskustva'' (Zagrebačka slavistička škola – FF press, 2013.) i ''The Cultural Life of Capitalism in Yugoslavia: (post)Socialism and its Other'' (Palgrave Macmillan, New York, 2017., zajedno s D. Jelača i D. Lugarić).

Uz to je objavila nekoliko knjiga fikcije: "Pijavice za usamljene'' (Studentski centar, 2001.), ''Sloboština Barbie'' (V.B.Z., 2008.), ''Jamerika: trip'' (Algoritam, 2013), "Poštovani kukci i druge jezive priče” (Profil, 2019). Članica je uredništva časopisa Književna smotra.

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –