Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Đurđica Čilić

Tri lica autora : Miłosz, Różewicz i Herbert

  • Nakladnik: Hrvatska sveučilišna naklada
  • 07/2020.
  • 217 str., meki uvez
  • ISBN 9789531694001
  • Cijena: 18.58 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Zahvaljujući teorijskoj perspektivi istraživanja, ali jednako tako i odličnom uvidu u književnopovijesni kontekst, knjiga predstavlja značajan doprinos suvremenoj hrvatskoj znanosti o književnosti, a napose hrvatskoj slavistici i polonistici, te ispunjava izrazitu receptivnu prazninu ako je riječ o poljskom pjesništvu 20. stoljeća (tog književnog i kulturnog  fenomena per se), a posebno u odnosu na pjesništvo jednog književnog nobelovca (Miłosz), jednog koji je godinama bio kandidat za tu nagradu (Różewicz), a uključivanjem i trećeg velikog poslijeratnog poljskog pjesnika, Zbigniewa Herberta, knjiga dobiva dimenziju temeljnog  uvida u oblikovanje i funkcioniranje poljskog pjesničkog kanona druge polovice 20. stoljeća.  

(Iz recenzije, dr. sc. Dalibor Blažina, red. prof.)


Knjiga se bavi analizom i interpretacijom djela poljskih pjesničkih klasika, no njezin ishod premašuje te okvire i ulazi duboko u književnoteorijska pitanja pjesništva i sociologiju književnosti. Može biti spoznajno poticajna filolozima iz raznih nacionalnih sredina, jednako tako i čitateljima.

(Iz recenzije, dr. sc. Katica Ivanković, red. prof.)

Đurđica Čilić rođena je 1975. godine u Livnu, u BiH, odrasla u Vitezu. Docentica je na Katedri za poljski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu i izvodi kolegije iz poljske književnosti, prevođenja i teorije književnosti. Godine 2010. obranila je doktorski rad pod naslovom “Oblikovanje autora u poeziji Czesława Miłosza i Tadeusza Różewicza”.

Piše stručne i znanstvene radove o poljskoj književnosti 19. i 20. stoljeća, književne recenzije te prevodi s poljskoga jezika, posebice poeziju.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –