Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ljiljana Marks

Zagreb u pričama i predajama

  • Nakladnik: Hrvatska sveučilišna naklada
  • Nakladnik: Institut za etnologiju i folkloristiku
  • 07/2020.
  • 445 str., meki uvez
  • ISBN 9789531693967
  • Cijena: 24.69 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Zagreb u pričama i predajama" Ljiljane Marks tematski je i znanstveno interpretativno iznimno relevantna monografija. U njoj se polazi od pretpostavke da je grad Zagreb, od  svojega postanka do danas, živ organizam i kao mjesto proznoga usmenoknjiževnoga istraživanja, ali istodobno i trajan imaginativan junak, narativna os iz koje izviru i oko koje se vrte sve teme i svi motivi.

Ono što je novo u hrvatskim folklorističkim istraživanjima, koja su ipak preferirala zapise iz ruralnih sredina, jest da je korpus koji je u središtu usmenoknjiževnih istraživanja i znanstvene interpretacije vezan uz grad Zagreb. Grad, urbs, ovdje Zagreb, i u prošlosti i danas, otkriva se kao bogato i otvoreno područje i usmenoknjiževnoga istraživanja. Prvi put se pokazuje i suvremenim, postmodernističkim pristupom analizira duboka višeslojna veza i međusobna prepletenost zagrebačke usmenoknjiževne tradicije i hrvatske pisane književnosti.

(iz recenzije, prof. dr. sc. Stipe Botica)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –