Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Berislav Majhut

Na Titonicu : Hrvatska dječja književnost u razdoblju socijalističke Jugoslavije

  • Nakladnik: Hrvatska sveučilišna naklada
  • 06/2022.
  • 181 str., meki uvez
  • ISBN 9789531694902
  • Cijena: 19.38 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U knjizi "Na Titonicu : Hrvatska dječja književnost u razdoblju socijalističke Jugoslavije" Berislav Majhut se bavi percepcijom Ivane Brlić-Mažuranić ("Priče iz davnine" i "Čudnovate zgode šegrta Hlapića") te autorima Ivanom Kušanom ("Uzbuna na Zelenom Vrhu", "Domaća zadaća", "Koko i duhovi", "Zagonetni dječak") i Hrvojem Hitrecom ("Trilogija o Smogovcima") te hrvatskim društvom od 1945. do 1991. U taj kontekst stavlja još dva primjera, kojima pokazuje polarnost dječje književnosti i društvenih normi te refleksije o samome sebi: Danka Oblaka s romanom "Modri prozori" te njegovo mjesto poslije 1991. godine uz novodobne adaptacije Kušanovih dječjih romana.

Knjiga donosi nove spoznaje i interpretacijske perspektive o hrvatskoj dječjoj književnosti druge polovice 20. stoljeća promatrajući neke od najpoznatijih djela hrvatskih dječjih pisaca i njihove adaptacije u kontekstu povijesnih i ideoloških okolnosti. Pritom se  usmjerava na razdoblje socijalističke (druge) Jugoslavije u kojem su neki od najvažnijih dječjih pisaca uspostavljali specifičan odnos prema suvremenoj zbilji i njezinim normama.

Uvriježilo se razmatranje povijesti hrvatske dječje književnosti na periodizaciju iz šezdesetih godina dvadesetoga stoljeća te na središnji položaj opusa četiriju dječjih pisaca (Filipović, Brlić-Mažuranić, Lovrak i Vitez). Autor upozorava na nepotpunost dosadašnjih povijesnih pregleda zbog izostavljanja naslova namijenjenih dječjem čitatelju objavljenih u prošlosti i na povijesnu prevladanost periodizacije. Izostaju cijela razdoblja bogata naslovima kakve svaka razvijena povijest dječje književnosti uključuje u svoj korpus poput ranih namjenskih i religioznih djela te prvih prijevoda pripovjednih djela na hrvatski koji se javljaju već u 18. stoljeću. Tijekom druge Jugoslavije prešućuju se autori, naslovi, pa i cijeli književni sustavi uglavnom iz ideoloških razloga.

Majhut se prihvaća redefiniranja povijesti hrvatske dječje književnosti u skladu s najvišim standardima književne povijesti, tumačeći književne pojave u njihovu kulturnom, povijesnom i ideološkom kontekstu. Na tom je tragu i ova knjiga u kojoj se na nov i originalan način analiziraju naslovi poslijeratne dječje književnosti do 1991.

Knjiga "Na Titonicu: hrvatska dječja književnost u razdoblju socijalističke Jugoslavije" Berislava Majhuta važan je prilog razumijevanju hrvatske dječje književnosti u razdoblju koje se analizira, ona donosi inovativne analitičke postupke te dragocjene uvide u suptilan odnos ideoloških društvenih silnica i autorskih odgovora na te silnice u dječjoj književnosti općenito. Ovo je još jedan autorov izvorni doprinos uspostavljanju i razvijanju primjerene periodizacije hrvatske dječje književnosti.

Berislav Majhut rođen je 1956. u Zagrebu. Na Filozofskome fakultetu u Zagrebu diplomirao je komparativnu književnost i filozofiju 1980. Nakon diplome radio je različite poslove, pa je između ostaloga sastavljao pitanja za televizijske kvizove, crtao arheološke predmete, a bavio se i nakladništvom te prodajom dječjih slikovnica.

Akademsku godinu 1981./1982. proveo je na stipendiji na El Colegio de Mexico, Ciudad de Mexico, D.F., gdje je istraživao narativni prostor u pripovijetkama suvremenoga meksičkoga pisca Juana Josea Arreole.

Od 1984. do 1993. bio je voditelj dnevnoga programa na HTV-u. Šest mjeseci 1990./1991. radio je u Ministarstvu informiranja u Odjelu za praćenje stranih medija kao prevoditelj s engleskoga i španjolskoga.

Zbirku pripovijedaka "O nekim teškoćama koje nastaju prilikom olakšanja" objavio je 1993.

Od 1993. do 1997. radio je kao kustos u Hrvatskome školskome muzeju. Od 1997. predaje kolegije vezane uz dječju književnost i medijsku kulturu na Odsjeku u Petrinji Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Dobio je prvu nagradu Nakladničke kuće "Faust Vrančić" za najbolji rukopis romana te godine. 2001. objavio je roman "'Neusporediva' protiv slučajne sličnosti". Objavio je književnopovijesnu studiju "Pustolov siroče i dječja družba: povijest hrvatskog dječjeg romana do 1945."

Predsjednik je Hrvatske udruge istraživača dječje književnosti.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –