Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Berislav Majhut

U carevoj misiji ili sto godina čudnovatih nezgoda

  • Nakladnik: ArTresor naklada
  • 04/2016.
  • 326 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789536522866
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Berislav Majhut rukopisom ove knjige ponudio je na jednome mjestu dosad najbogatije i posve moderno čitanje kultnoga hrvatskoga dječjega romana "Čudnovate zgode šegrta Hlapića" te pomaknuo granice njegova razumijevanja do one točke u kojoj postaje u najmanju ruku strukovnom obvezom, u nekim aspektima - nadam se - i konvencijom. Učinio je to onom vrstom akribije koja ne zamara, već jasnim, dinamičnim i privlačnim stilom dopušta da potencijalni čitatelj sam odreduje teme svojega zanimanja i tako ih bira, njima se vraća, slaže i preispituje.

Tako je jedna eminentno stručna i u osnovi izrazito ozbiljna knjiga poprimila šarm popularnoga, na momente vrlo uzbudljivoga štiva. [...] U njoj se ogledaju svi aspekti dosadašnjega autorova bavljenja ovim romanom Ivane Brlić-Mažuranić - od njegove geneze, recepcije, naklada i ilustracija do dramatizacija i odjeka popularnoga Šegrta u drugim medijima.

prof. dr. sc. Vinko Brešič, iz recenzijeRukopis Berislava Majhuta "U carevoj misiji ili sto godina čudnovatih nezgoda" iscrpna je monografija o jednoj od najznačajnijih knjiga hrvatske dječje književnosti - o "Čudnovatim zgodama šegrta Hlapića" Ivane Brlić-Mažuranić. Autor razmatra vrlo zanimljive literarne, povijesne, estetske, sociološke i političke aspekte vezane uz roman, a sve je temeljeno na izvornoj građi (Arhiv obitelji Brlić u Slavonskom Brodu, HDA, Arhiv Odsjeka za povijest hrvatske književnosti Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU, Arhivska zbirka Hrvatskoga školskoga muzeja u Zagrebu, Villa Ružić). [...]

Knjiga Berislava Majhuta dragocjen je istraživački rad, koji donosi izuzetno poticajne književnoznanstvene rasprave sa zanimljivim pitanjima i različitim odgovorima na njih, koji istovremeno mogu biti smjernice stručnjacima koji žele pristupiti daljnjemu proučavanju ovoga djela, toliko važnoga u razvoju hrvatske dječje književnosti. Osim toga, možda će ova studija potaknuti nekoga od izdavača da tiska "Šegrta Hlapića" za djecu u izvornome obliku, bez brojnih promjena koje su nakladnici unijeli tijekom jednoga stoljeća.

prof. dr. sc. Dubravka Težak, iz recenzije

Berislav Majhut rođen je 1956. u Zagrebu. Na Filozofskome fakultetu u Zagrebu diplomirao je komparativnu književnost i filozofiju 1980. Nakon diplome radio je različite poslove, pa je između ostaloga sastavljao pitanja za televizijske kvizove, crtao arheološke predmete, a bavio se i nakladništvom te prodajom dječjih slikovnica.

Akademsku godinu 1981./1982. proveo je na stipendiji na El Colegio de Mexico, Ciudad de Mexico, D.F., gdje je istraživao narativni prostor u pripovijetkama suvremenoga meksičkoga pisca Juana Josea Arreole.

Od 1984. do 1993. bio je voditelj dnevnoga programa na HTV-u. Šest mjeseci 1990./1991. radio je u Ministarstvu informiranja u Odjelu za praćenje stranih medija kao prevoditelj s engleskoga i španjolskoga.

Zbirku pripovijedaka "O nekim teškoćama koje nastaju prilikom olakšanja" objavio je 1993.

Od 1993. do 1997. radio je kao kustos u Hrvatskome školskome muzeju. Od 1997. predaje kolegije vezane uz dječju književnost i medijsku kulturu na Odsjeku u Petrinji Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Dobio je prvu nagradu Nakladničke kuće "Faust Vrančić" za najbolji rukopis romana te godine. 2001. objavio je roman "'Neusporediva' protiv slučajne sličnosti". Objavio je književnopovijesnu studiju "Pustolov siroče i dječja družba: povijest hrvatskog dječjeg romana do 1945."

Predsjednik je Hrvatske udruge istraživača dječje književnosti.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –