Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Berislav Majhut

Hrvatska dječja književnost okreće list

  • Nakladnik: Matica hrvatska
  • 04/2022.
  • 410 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533411521
  • Cijena: 21.24 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga Berislava Majhuta "Hrvatska dječja književnost okreće list" zagovara potrebu novog pristupa korpusu hrvatske dječje književnosti. Naime, kako ističe Ana Batinić u recenziji knjige, unatoč velikim i sveobuhvatnim promjenama koje je Hrvatska doživjela u ekonomskom, društvenom i političkom pogledu, slika povijesti hrvatske dječje književnosti ostala je uglavnom nepromijenjena, a prethodno se kreirani, često ideološki „prilagođeni“ stavovi, kako pokazuje Berislav Majhut, nekritički perpetuiraju i danas.

U tom smislu, njegova je knjiga poziv na preslagivanje postojeće slagalice hrvatske književnosti za djecu i mlade na način očišćen od zahtjeva i propisa ideologije i socijalnih čimbenika, a usmjeren na sam predmet bavljenja.

Od nakladništva i prijevoda do novih čitanja kanonskih dječjih pisaca, Berislav Majhut obradio je i popunio prazna mjesta iz povijesti hrvatske dječje književnosti, a njegova nova knjiga svjedoči o „autorovoj izvrsnoj obaviještenosti“ (Robert Bacalja) te predstavlja „iskorak u proučavanju hrvatske dječje književnosti“ (Vinko Brešić).

Berislav Majhut rođen je 1956. u Zagrebu. Na Filozofskome fakultetu u Zagrebu diplomirao je komparativnu književnost i filozofiju 1980. Nakon diplome radio je različite poslove, pa je između ostaloga sastavljao pitanja za televizijske kvizove, crtao arheološke predmete, a bavio se i nakladništvom te prodajom dječjih slikovnica.

Akademsku godinu 1981./1982. proveo je na stipendiji na El Colegio de Mexico, Ciudad de Mexico, D.F., gdje je istraživao narativni prostor u pripovijetkama suvremenoga meksičkoga pisca Juana Josea Arreole.

Od 1984. do 1993. bio je voditelj dnevnoga programa na HTV-u. Šest mjeseci 1990./1991. radio je u Ministarstvu informiranja u Odjelu za praćenje stranih medija kao prevoditelj s engleskoga i španjolskoga.

Zbirku pripovijedaka "O nekim teškoćama koje nastaju prilikom olakšanja" objavio je 1993.

Od 1993. do 1997. radio je kao kustos u Hrvatskome školskome muzeju. Od 1997. predaje kolegije vezane uz dječju književnost i medijsku kulturu na Odsjeku u Petrinji Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Dobio je prvu nagradu Nakladničke kuće "Faust Vrančić" za najbolji rukopis romana te godine. 2001. objavio je roman "'Neusporediva' protiv slučajne sličnosti". Objavio je književnopovijesnu studiju "Pustolov siroče i dječja družba: povijest hrvatskog dječjeg romana do 1945."

Predsjednik je Hrvatske udruge istraživača dječje književnosti.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –