Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Luko Paljetak

Kroz strane stranice : Studije i ogledi iz svjetske književnosti

  • Nakladnik: Matica hrvatska
  • 03/2023.
  • 386 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533412085
  • Cijena: 26.90 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Akademik Luko Paljetak pripada uskom krugu najčitanijih i najplodnijih suvremenih hrvatskih književnika u Hrvatskoj i inozemstvu. Paljetkove studije i ogledi iz svjetske književnosti u knjizi "Kroz strane stranice" donosi niz studija i ogleda iz svjetske književnosti. Na temeljit i lucidan način autor predstavlja odabrane klasike iz "velikih" i "malih" književnosti zapadnoga književnog kruga, od Ovidija i Shakespearea preko Edgara Allana Poea i France Prešerena do Jamesa Joycea i Federica Garcíje Lorce.

Knjiga je u isti mah priručnik koji čitatelja vodi kroz povijest svjetske književnosti, ali i svjedočanstvo o prijevodima i prevođenju, kao i uvid u recepciju svjetske književnosti u domaćoj sredini.

Nova knjiga Luka Paljetka potvrđuje nezaobilaznu međunarodnu dimenziju hrvatske kulture kao cjeline i njezinu uključenost u svjetska književna kretanja.

Luko Paljetak rođen je u Dubrovniku 19. kolovoza 1943. Osmogodišnju školu te petogodišnju Učiteljsku školu i dva semestra Pedagoške akademije završio je u Dubrovniku. Slavistiku te engleski jezik i književnost diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zadru (1968). Nakon toga radio je kao redatelj i dramaturg u Kazalištu lutaka Zadar, a zatim ako asistent na Katedri za noviju hrvatsku književnost i Katedri za svjetsku književnost na Filozofskome fakultetu u Zadru (1973‒1978). Disertacijom Književno djelo Ante Cettinea doktorirao je 1992. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (od 1997) te dopisni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti (od 2001); zajedno s Umbertom Ecom postao je prvim inozemnim članom Akademije ruske književnosti u Moskvi (2011), a član je i Slavenske akademije sa sjedištem u bugarskoj Varni (od 2016) te Europske akademije Leonardo da Vinci sa sjedištem u francuskom Antibesu (od 2017). Član je Društva hrvatskih književnika i Matice hrvatske od (1968) te niza drugih književnih, umjetničkih i znanstvenih društava.

Autor je više desetina pjesničkih zbirki i drugih književnih djela te književnoznanstvenih, povijesnoumjetničkih i likovnih monografija. Prevodi s engleskog, slovenskog, talijanskog, francuskog, ruskog i španjolskog jezika.

Održao je i više samostalnih izložbi slika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –