Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Luko Paljetak

Nutarnji rub : Kristalizacije, ogledi i pogledi na hrvatsku književnost

  • Nakladnik: Izdanja Antibarbarus
  • 11/2007.
  • 482 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532490404
  • Cijena: 150.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Nakon knjige tekstova okupljenih pod nazivom «Vanjski rub» (Naklada Ljevak, 2007.), u kojoj se nalaze studije i ogledi o stranim književnostima i književnicima, u ovoj su knjizi, pod 'unutarnjim rubom', svoje mjesto našle studije i ogledi o hrvatskoj književnosti.

Knjiga sadrži tekstove o hrvatskoj književnosti u rasponu od amblematične ‘”Molitve suprotiva Turkom” M. Marulića - stavljene u kontekst povijesnih zbivanja uvjetovanih prilikama u 16. st. - pa sve do minuciozne analize jedne od najsloženijih proznih tvorevina Petra Šegedina, “Priče o dva kamena’’.

U sustavnim analizama autor se bavi djelima M. Vodopića, I. Vojnovića, A.B. Šimića, J. Kosora, V. Nazora, M. Begovića, I. Andrića, N. Šopa, T. Ujevića, K. Mesarića, J. Pupačića i P. Šegedina.

U svom pristupu Luko Paljetak nastoji osvijetliti manje uočene, zaboravljene ili pak nepoznate detalje vezane za djelo ili život pojedinog pisca, tekstove tumačeći činjenicama biografije, a biografiju elementima teksta.

***

Luko Paljetak rođen je 1943. u Dubrovniku. Završio je Učiteljsku školu 1962. u Dubrovniku a Filozofski fakultet (hrvatski jezik i književnost te engleski jezik i književnost) 1968. u Zadru. U Zagrebu je postigao doktorat iz filologije. Nakon studija bio je redatelj i dramaturg Zadarskog kazališta lutaka, a od 1972. do 1978. asistent na Filozofskom fakultetu u Zadru i jedan od urednika “Zadarske revije”. Potom djeluje u Dubrov-niku, tajnik je i urednik časopisa “Dubrovnik”.

Objavio je niz dramskih djela, brojne zbirke pjesama, knjige proze, knjige za djecu, pjesničko-grafičke mape, studije, monografije, oglede, feljtone, antologije a istaknut je i autorov bogati prevodilački rad s engleskog, francuskog i slovenskog. Dobitnik je brojnih nagrada. Član je Društva hrvatskih književnika, Udruženja hrvatskih književnih prevodilaca, UNIMA-e, Dramskih umjetnika Hrvatske i PEN-a, te redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –