Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Luko Paljetak

Crna kronika

  • Nakladnik: Hrvatsko društvo pisaca
  • Nakladnik: Durieux
  • 10/2006.
  • 115 str., meki uvez
  • ISBN 9537342077
  • Cijena: 90.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Ova se knjiga Luka Paljetka bitno razlikuje od dosadašnjih autorovih zbirki. Zasniva se na građi preuzetoj iz različitih ‘Crnih kronika’ koje se svakodnevno objavljuju u novinama, odatle i naziv zbirke. Autora u ovom slučaju zanima način na koji jedna, kako on smatra po svemu nepjesnička građa, može pod prisilom sredstava i postupaka karakterističnih za lirsko pisanje, postati poezijom, otkrivajući tako, i na formalnoj i na semantičkoj razini, nova značenja i konotacije koja ne sadrži novinski izvještaj o nekom počinjenom kažnjivom djelu.

U drugom dijelu knjige Paljetak, za slične potrebe, odnosno u skladu s ovom koncepcijom rukopisa, poseže za sapunicama, a u trećem za tekstovima iz ‘Malog oglasnika’. Autorov zahvat u građu, koja se sudeći po njegovom dosadašnjem pjesničkom djelu, na određeni način pokazuje neprimjerenom za lirske izričaje, potvrđuje latentnu prisutnost poetskog u sadržajima u kojima mu, naizgled, ne može biti ni traga. Pokazujući svijetu njegovu rearanziranu, ogrubjelu i sve okrutniju sliku, zbirka “Crna kronika”, logikom u nju upisanoga paradoksa, zauzima se za uvijek mogući bolji i čovječnijisvijet.

Luko Paljetak rođen je 1943. u Dubrovniku. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zadru 1968., te doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1992. Radio je kao redatelj i dramaturg Zadarskog kazališta lutaka, kao asistent na Filozofskom fakultetu u Zadru i jedan od urednika “Zadarske revije”. Sada živi u Dubrovniku gdje radi kao urednik i tajnik uredništva književnog časopisa Dubrovnik koji izdaje Matica hrvatska Dubrovnik. Redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Luko Paljetak izdao je dvadesetosam zbirki pjesama, tri zbirke haiku poezije te brojne druge zbirke pjesama. Također je objavio deset knjiga za djecu, zbirku feljtona, četiri antologije, knjigu eseja o hrvatskim slikarima, tri zbirke znanstvenih studija i članaka o hrvatskoj književnosti i knjigu znanstvenih studija i članaka o engleskoj književnosti. Zajedno s raznim hrvatskim grafičkim umjetnicima objavio je nekoliko zbirki pjesama u posebno ilustriranim izdanjima. Autor je dviju kantata i brojnih radio drama. Luko Paljetak je istaknuti hrvatski prevodilac poezije i proze.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –