Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Luko Paljetak

Crna kronika

  • Nakladnik: Hrvatsko društvo pisaca
  • Nakladnik: Durieux
  • 10/2006.
  • 115 str., meki uvez
  • ISBN 9537342077
  • Cijena: 11.95 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Ova se knjiga Luka Paljetka bitno razlikuje od dosadašnjih autorovih zbirki. Zasniva se na građi preuzetoj iz različitih ‘Crnih kronika’ koje se svakodnevno objavljuju u novinama, odatle i naziv zbirke. Autora u ovom slučaju zanima način na koji jedna, kako on smatra po svemu nepjesnička građa, može pod prisilom sredstava i postupaka karakterističnih za lirsko pisanje, postati poezijom, otkrivajući tako, i na formalnoj i na semantičkoj razini, nova značenja i konotacije koja ne sadrži novinski izvještaj o nekom počinjenom kažnjivom djelu.

U drugom dijelu knjige Paljetak, za slične potrebe, odnosno u skladu s ovom koncepcijom rukopisa, poseže za sapunicama, a u trećem za tekstovima iz ‘Malog oglasnika’. Autorov zahvat u građu, koja se sudeći po njegovom dosadašnjem pjesničkom djelu, na određeni način pokazuje neprimjerenom za lirske izričaje, potvrđuje latentnu prisutnost poetskog u sadržajima u kojima mu, naizgled, ne može biti ni traga. Pokazujući svijetu njegovu rearanziranu, ogrubjelu i sve okrutniju sliku, zbirka “Crna kronika”, logikom u nju upisanoga paradoksa, zauzima se za uvijek mogući bolji i čovječnijisvijet.

Luko Paljetak rođen je 1943. u Dubrovniku. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zadru 1968., te doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1992. Radio je kao redatelj i dramaturg Zadarskog kazališta lutaka, kao asistent na Filozofskom fakultetu u Zadru i jedan od urednika “Zadarske revije”. Sada živi u Dubrovniku gdje radi kao urednik i tajnik uredništva književnog časopisa Dubrovnik koji izdaje Matica hrvatska Dubrovnik. Redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Luko Paljetak izdao je dvadesetosam zbirki pjesama, tri zbirke haiku poezije te brojne druge zbirke pjesama. Također je objavio deset knjiga za djecu, zbirku feljtona, četiri antologije, knjigu eseja o hrvatskim slikarima, tri zbirke znanstvenih studija i članaka o hrvatskoj književnosti i knjigu znanstvenih studija i članaka o engleskoj književnosti. Zajedno s raznim hrvatskim grafičkim umjetnicima objavio je nekoliko zbirki pjesama u posebno ilustriranim izdanjima. Autor je dviju kantata i brojnih radio drama. Luko Paljetak je istaknuti hrvatski prevodilac poezije i proze.

Luko Paljetak rođen je u Dubrovniku 19. kolovoza 1943. Osmogodišnju školu te petogodišnju Učiteljsku školu i dva semestra Pedagoške akademije završio je u Dubrovniku. Slavistiku te engleski jezik i književnost diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zadru (1968). Nakon toga radio je kao redatelj i dramaturg u Kazalištu lutaka Zadar, a zatim ako asistent na Katedri za noviju hrvatsku književnost i Katedri za svjetsku književnost na Filozofskome fakultetu u Zadru (1973‒1978). Disertacijom Književno djelo Ante Cettinea doktorirao je 1992. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (od 1997) te dopisni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti (od 2001); zajedno s Umbertom Ecom postao je prvim inozemnim članom Akademije ruske književnosti u Moskvi (2011), a član je i Slavenske akademije sa sjedištem u bugarskoj Varni (od 2016) te Europske akademije Leonardo da Vinci sa sjedištem u francuskom Antibesu (od 2017). Član je Društva hrvatskih književnika i Matice hrvatske od (1968) te niza drugih književnih, umjetničkih i znanstvenih društava.

Autor je više desetina pjesničkih zbirki i drugih književnih djela te književnoznanstvenih, povijesnoumjetničkih i likovnih monografija. Prevodi s engleskog, slovenskog, talijanskog, francuskog, ruskog i španjolskog jezika.

Održao je i više samostalnih izložbi slika.

Luko Paljetak umro je 12. svibnja 2024.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –