Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Luko Paljetak

Nove tame : Izabrane pjesme

  • Nakladnik: Matica hrvatska
  • 10/2013.
  • 384 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533410050
  • Cijena: 21.24 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Naslov "Nove tame" naglašava organsku povezanost autorova poetskog pisma, a sama naslovna sintagma izvučena je iz jednoga recentnog soneta. Dok je prethodeći izbor bio nazvan bijelom tamom upravo zbog oksimoronskog odnosa elemenata – karakterističnog za Paljetka – ovaj je izbor svjesno ekstrahirao tamninu i apostrofirao novinu.

Naime tamnina nije isto što i crnina ili mrak, nego znači nužnu osjenčanost, dimenziju prostornosti i plastičnosti, kategoriju nadmašivanja podloge i pozadine, pa time i izlaska iz puke plošnosti. Novina pak doslovno upućuje na skorašnjost nastanka, ali u širem (ili prenesenom) značenju ukazuje na inovativne postupke koji su osvježili Paljetkovu morfologiju zadnjega desetljeća, pa i više.

Na taj način naznačena je stanovita dijalektika kontinuiteta i obnove (Tonko Maroević).


Priredio Tonko Maroević.

Luko Paljetak rođen je u Dubrovniku 19. kolovoza 1943. Osmogodišnju školu te petogodišnju Učiteljsku školu i dva semestra Pedagoške akademije završio je u Dubrovniku. Slavistiku te engleski jezik i književnost diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zadru (1968). Nakon toga radio je kao redatelj i dramaturg u Kazalištu lutaka Zadar, a zatim ako asistent na Katedri za noviju hrvatsku književnost i Katedri za svjetsku književnost na Filozofskome fakultetu u Zadru (1973‒1978). Disertacijom Književno djelo Ante Cettinea doktorirao je 1992. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (od 1997) te dopisni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti (od 2001); zajedno s Umbertom Ecom postao je prvim inozemnim članom Akademije ruske književnosti u Moskvi (2011), a član je i Slavenske akademije sa sjedištem u bugarskoj Varni (od 2016) te Europske akademije Leonardo da Vinci sa sjedištem u francuskom Antibesu (od 2017). Član je Društva hrvatskih književnika i Matice hrvatske od (1968) te niza drugih književnih, umjetničkih i znanstvenih društava.

Autor je više desetina pjesničkih zbirki i drugih književnih djela te književnoznanstvenih, povijesnoumjetničkih i likovnih monografija. Prevodi s engleskog, slovenskog, talijanskog, francuskog, ruskog i španjolskog jezika.

Održao je i više samostalnih izložbi slika.

Luko Paljetak umro je 12. svibnja 2024.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –