Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mario Kolar

Teksture i strukture : Rasprave i ogledi iz novije hrvatske književnosti

  • Nakladnik: Matica hrvatska
  • 06/2023.
  • 297 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533412078
  • Cijena: 23.90 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Povjesničar hrvatske književnosti i književni kritičar Mario Kolar u novoj knjizi "Teksture i strukture" okupio je dvanaest studija posvećenih modernim i suvremenim hrvatskim književnicima. Autor pozornost u svojim istraživanjima jednako posvećuje i hrvatskim klasicima (Fran Galović, Slavko Kolar, Antun Šoljan) i popularnoj književnosti (Marija Jurić Zagorka), a podjednako ga zanimaju i književni kanon i manje istraživani, pa i posve zanemarivani autori, djela i fenomeni.

Sanjin Sorel u recenziji knjige ističe da se „autorova nastojanja kreću u rasponu od usustavljivanja cjelokupnih autorskih opusa do (re)interpretacija pojedinačnih djela, dok u pojedinim radovima propituje i (jezične, prostorne i ostale) granice hrvatske književnosti te njezin (medijski) tretman u suvremenom društvu spektakla“, a Suzana Coha podcrtava da „glavni znanstveni doprinos knjige proizlazi iz inovativnih analiza i interpretacija autorskih opusa, djela i fenomena moderne i postmoderne hrvatske književnosti i književne znanosti, posebno s obzirom na aspekte od kojih su neki u ranijoj književnopovijesnoj i kritičkoj recepciji držani rubnima ili im se pridavalo manje pozornosti“.

Mario Kolar (Molve, 1981.) književni je povjesničar i kritičar, docent na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, gdje predaje kolegije iz novije hrvatske književnosti. Do danas je objavio knjigu književnih kritika “Nuspojave čitanja” (2014.) te znanstvene knjige “Između tradicije i subverzije: časopis Kaj i kajkavska postmoderna” (2015.) i “Izazovi čitanja” (2018.). Stotinjak studija, eseja i kritika objavio je u različitim znanstvenim i književnim časopisima i zbornicima. Priredio je izabrana djela Frana Galovića (Dok večer se zmrači, 2020.) i Dubravka Ivančana (Izabrana djela, 2017.), knjigu izabranih radova o Slavku Kolaru (Divan užas, 2021.) te je (su)urednik više književnih i stručnih knjiga i zbornika (Jezik književnosti, znanosti i medija, 2018.; Konvergencija kulture, 2021. i drugo). Suurednik je časopisa Republika i član uredništva časopisa Artikulacije. Dobitnik je Nagrade „Julije Benešić“ (2014.) za književnu kritiku. Živi u Koprivnici.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –