Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Théodore Agrippa d’Aubigné

Tragičari

  • Nakladnik: Matica hrvatska
  • Prijevod: Željko Klaić
  • 10/2022.
  • 377 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533412337
  • Cijena: 28.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Théodore Agrippa d’Aubigné (1552–1630) francuski je književnik, povjesničar i vojskovođa, autor religiozno-političkoga epa "Tragičari" (1616), koji se smatra remek-djelom francuskoga baroka. Opsežno djelo, pisano tijekom više od tri desetljeća, sastoji se od oko devet tisuća stihova, a pripovijeda o sukobima između katolika i protestanata za vrijeme vjerskih ratova u Francuskoj. Ep ima sedam dijelova i proslov, a u opisu događaja miješaju se uzvišeni i satirični registri. Mnogi dijelovi D'Aubignéova pjesmotvora imaju iznimnu poetičku snagu, a često preuzimaju rječnik i patos biblijskih stihova. Nakon objave, ep je pao u zaborav da bi tek romantičari otkrili njegovu snagu, ljepotu lirskih dionica te bogatstvo imaginativnih uzleta. 

„U 'Tragičarima' je d’Aubigné od pera napravio nož. Njegovo pero reže kao nož njegova nešto ranijeg suvremenika anatoma i kirurga Ambroisea Paréa, pronicljivog promatrača i iscjelitelja izmrcvarenog ljudskog tijela. Poput Paréa na anatomskom stolu, D’Aubigné riječima otvara, razabire utrobu i imenuje pokidane žile i razderane mišiće, uzburkane sokove i žuči što ih je tadašnja medicina zvala humores; opisuje raspadajuće tijelo Francuske 'što sklad počela nesuglasjem truje', piše stravičnu anatomiju vjerskog rata.“ (Nenad Ivić)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –