Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Klaas Verplancke

Magritteova jabuka

  • Nakladnik: ArTresor naklada
  • Prijevod: Silva Tomanić Kiš
  • Ilustracije: Klaas Verplancke
  • 12/2019.
  • 40 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789538012372
  • Cijena: 10.62 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Čovjek po imenu René plovi kroz svijet snova i tako ostvaruje svoju želju da bude slikar - i da slika jabuke i šešire i jabušire. Na njegovim slikama listovi su usne, kruh je nos, prava strana nikad nije gore, a gornja strana nikad nije dolje.

U ovoj slikovnici ništa nije kako mislimo da jest. Čudne se stvari događaju kad obujete cipele ili ispečete jaje. Od predlista do zalista susreću se isto i suprotno, poznato i neobično, logično i apsurdno. Slike i riječi Renéa Magrittea spretno se stapaju s pričom o životu tog velikog slikara, koju nam priča Klaas Verplancke, a obojica poručuju: bilo da ste dijete ili ste već odrasli, važno je pažljivo promatrati svijet oko sebe, a onda pustiti mašti na volju i iskoračiti iz poznatoga, jer samo nam se tako otvaraju novi vidici.

Slikovnica "Magritteova jabuka" posvećena je belgijskom slikaru Renéu Magritteu, poznatom po autoportretu "Sin čovjeka" iz 1964. godine na kojoj zelena jabuka djelomično prekriva lice čovjeka na slici. "Sve što vidimo", govorio je, "skriva nešto drugo". Slikovnica je objavljena u suradnji s Muzejem moderne umjetnosti u New Yorku (MoMA).

Klaas Verplancke (1964.) studirao je grafički dizajn i fotografiju na Institutu Saint-Lucas u Ghentu. Karijeru je započeo kao art direktor u reklamnoj agenciji, no ubrzo je prešao na područje izdavaštva. Od 1990. radi kao samostalan umjetnik i bavi se ilustriranjem slikovnica za razne izdavače u Belgiji i inozemstvu, a od 1996. objavljuje slikovnice u kojima je autor i teksta i ilustracija. Svoje ilustracije za odrasle objavljuje u uglednim dnevnim listovima te književnim i kulturnim časopisima.

Za svoj rad dobio je više uglednih međunarodnih nagrada za dječje knjige kao što su Bologna Ragazzi Award (2001.), Boekenpauw (2003.), Boekenwelpen (dvaput), Eselsohr, itd. te je nominiran za nagrade Gouden Uil, Hans Christian Andersen (za cjelokupno djelo), Astrid Lindgren Memorial Award, Prix Octogones, Prix Sorcière, itd. Često izlaže i u Belgiji i u inozemstvu. Prvi je Flamanac koji je postao član žirija na Sajmu dječjih knjiga u Bologni. Jedan je od osnivača Flamanskog društva ilustratora (VIC).

U hrvatskom prijevodu objavljene su mu knjige "Ukuhane jabuke" i "Magritteova jabuka".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –