Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Klaas Verplancke

Ukuhane jabuke

  • Nakladnik: ArTresor naklada
  • Prijevod: Renate Op den Camp
  • 04/2015.
  • 32 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789536522958
  • Cijena: 80.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Naslov knjige, u hrvatskom prijevodu ponešto neobičan, posvećen je važnoj, ali običnoj stvari u izvorniku: ukuhanim jabukama. To je jelo u Belgiji, Nizozemskoj i sjevernoj Njemačkoj vrlo uobičajeno, a posebno je omiljeno među djecom, koja ga jedu gotovo svakodnevno. Ukuhane jabuke simbol su domaćeg, poznatog i sigurnog.

U mnogim pričama očevi su veliki junaci. Međutim, Klaas Verplancke priča o jednom običnom tati i opisuje ga onakvim kakav jest: često je pravi supertata, ali nije sasvim savršen. Ujutro je raščupan, uvečer umoran, a nekad bude i razloga da se jako naljuti, pa sin kreće u potragu za boljim tatom. Hoće li ga naći i što je na tati, zapravo, najljepše?

Za ovu toplu priču o ocu i sinu belgijski autor i ilustrator Klaas Verplancke (piše na flamanskome) nominiran je za ugledne flamanske nagrade i za tekst (Knjižni lav) i za ilustracije (Knjižni paun). Posve zasluženo, jer s malo riječi i vrhunskom grafikom postiže dramatičnu uznemirenost i smirenu nježnost u savršenom skladu s raspoloženjem i razvojem priče.

A ukuhane jabuke tako su mirisne i tople da će ugrijati i vas.

***

Klaas Verplancke (r. 1964.) studirao je grafički dizajn i fotografiju na Institutu Saint-Lucas u Ghentu. Karijeru je započeo kao art direktor u reklamnoj agenciji, no ubrzo je prešao na područje izdavaštva. Od 1990. radi kao samostalan umjetnik i bavi se ilustriranjem slikovnica za razne izdavače u Belgiji i inozemstvu. Od 1996. objavljuje slikovnice u kojima je autor i teksta i ilustracija. Uz to objavljuje u književnim časopisima.

Za svoj rad dobio je više uglednih međunarodnih nagrada za dječje knjige kao što su Bologna Ragazzi Award, Boekenpauw, Eselsohr, itd. te je nominiran za nagrade Gouden Uil, Hans Christian Andersen (za cjelokupno djelo), Prix Octogones, Prix Sorcière, itd.

Prvi je Flamanac koji je postao član žirija na Sajmu dječjih knjiga u Bologni.

Klaas Verplancke (1964.) studirao je grafički dizajn i fotografiju na Institutu Saint-Lucas u Ghentu. Karijeru je započeo kao art direktor u reklamnoj agenciji, no ubrzo je prešao na područje izdavaštva. Od 1990. radi kao samostalan umjetnik i bavi se ilustriranjem slikovnica za razne izdavače u Belgiji i inozemstvu, a od 1996. objavljuje slikovnice u kojima je autor i teksta i ilustracija. Svoje ilustracije za odrasle objavljuje u uglednim dnevnim listovima te književnim i kulturnim časopisima.

Za svoj rad dobio je više uglednih međunarodnih nagrada za dječje knjige kao što su Bologna Ragazzi Award (2001.), Boekenpauw (2003.), Boekenwelpen (dvaput), Eselsohr, itd. te je nominiran za nagrade Gouden Uil, Hans Christian Andersen (za cjelokupno djelo), Astrid Lindgren Memorial Award, Prix Octogones, Prix Sorcière, itd. Često izlaže i u Belgiji i u inozemstvu. Prvi je Flamanac koji je postao član žirija na Sajmu dječjih knjiga u Bologni. Jedan je od osnivača Flamanskog društva ilustratora (VIC).

U hrvatskom prijevodu objavljene su mu knjige "Ukuhane jabuke" i "Magritteova jabuka".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –