Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ivo Pranjković

Franjevačko spisateljstvo na hrvatskome jeziku

  • Nakladnik: Hrvatska sveučilišna naklada
  • 01/2009.
  • 204 str., meki uvez
  • ISBN 9789531691710
  • Cijena: 130.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Radovi skupljeni u ovoj knjizi (petnaest priloga) pretežitim se dijelom odnose na jezik djela bosanskih franjevaca u 18. st., dakle u onome kojemu se u jezikoslovnoj kroatistici s pravom pridaje iznimna važnost kao temelju općehrvatskog jezičnog standarda.

Na primjerima iz odabranih djela obrađenih autora (M. Divković, S. Matijević, P. Papić, L. Bračuljević, A. Bačić, J. Lipovčić, J. Filipović) pokazuje se kako su oblikovane i ustaljivane pojedine norme (slovopisna, pravopisna, fonološka, morfosintaktička, a dijelom i leksička) u pisanoj tradiciji bosanskih franjevaca i u kakvu su odnosu prema recentnom stanju u hrvatskome jezičnom standardu.

Knjiga je svojevrsni nastavak vrlo zapažene Pranjkovićeve knjige “Hrvatski jezik i franjevci Bosne Srebrene”  te predstavlja veliki doprinos području jezikoslovne kroatistike.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –