Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 15.10.2019.

Iznenađenje - Bernardine Evaristo i Margaret Atwood dijele Bookera 'pola-pola'

Ovogodišnja nagrada Booker iznenadila je vjerojatno sve, i dobitnice nagrade, i žiri koji ju je dodijelio "mimo pravila" i organizatore koji su se odjednom našli u tehničkom problemu. Naime, žiri se nije mogao opredijeliti samo za jednu dobitnicu, i stoga je tvrdoglavo ustrajao na odluci da  Bookera podijele "pola-pola" britanska autorica Bernardine Evaristo i proslavljena kanadska spisateljica Margaret Atwood.

Evaristo je nagrađena za svoj roman "Girl, Woman, Other" (i tako postala prva crnkinja dobitnica Bookera), dok je Atwoodova nagrađena za nedavno objavljeni roman "The Testaments".

U romanu "Girl, Woman, Other" Evaristo pripovijeda o dvanaest ženskih likova čiji se životi isprepliću, i donosi svojevrsni kolektivni portret suvremenih britanskih žena iz pretežito afričke dijaspore. Atwoodova pak u romanu "The Testaments" donosi nastavak "Sluškinjine priče", a radnja se događa 15 godina poslije "kraja" prethodnog romana.


Dobitnice će podijeliti i ček od 50.000 funti, a kako će koja knjiga proći na tržištu, bolje reći koliko će nagrada Booker podići prodaju romanu Bernardine Evaristo tek će se vidjeti (ne treba sumnjati u visoke brojke), dok za Atwoodovu dodatni poguranac gotovo da i nije potreban, roman se sjajno prodaje već skoro mjesec dana otkako je došao u knjižare.

Ovo nije prvi put da se nagrada dijeli, pamtimo da su 1974. nagrađeni Nadine Gordimer za roman "Konzervativac" i Stanley Middleton za roman "Praznik", a 1992. nagrađeni su Michael Ondaatje za “Engleskog pacijenta” i Barry Unsworth za roman “Sveta glad”. No, nakon toga uvedeno je pravilo da nagrađen može biti samo jedan autor/ica.

Ali očito da su pravila tu da se krše, i žiri se (unatoč pritiscima da nagradu ipak dodjele samo jednoj autorici) veselo priklonio upravo rješenju "pola-pola" jer se nije mogao odlučiti dati prednost bilo Evaristo bilo Atwood, smatrajući da oba romana, i "Girl, Woman, Other" i "The Testaments" zaslužuju nagradu.
 

Podsjetimo se i tko je sve bio u ovogodišnjem finalu:

  1. Margaret Atwood (Kanada): "The Testaments" (Vintage, Chatto & Windus)
  2. Lucy Ellmann (SAD/UK): "Ducks, Newburyport" (Galley Beggar Press)
  3. Bernardine Evaristo (UK): "Girl, Woman, Other" (Hamish Hamilton)
  4. Chigozie Obioma (Nigerija): "An Orchestra of Minorities" (Little Brown)
  5. Salman Rushdie (UK/Indija): "Quichotte" (Jonathan Cape)
  6. Elif Shafak (UK/Turska): "10 Minutes 38 Seconds in This Strange World" (Viking)

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –