Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Književna nagrada Booker ×

Vijest • 24.05.2023.

Bugarski pisac Georgi Gospodinov i prevoditeljica Angela Rodel dobitnici nagrade Booker za roman 'Vremensko utočište'

Bugarski pisac Georgi Gospodinov i prevoditeljica Angela Rodel u utorak su proglašeni dobitnicima Međunarodne nagrade Booker za roman 'Time Shelter' - prvi put za knjigu na bugarskom. U Hrvatskoj je ovaj roman u prijevodu Ksenije Banović pod naslovom 'Vremensko utočište' objavila nakladnička kuća Fraktura početkom prošle godine.
Razgovor • 28.10.2022.

Georgi Gospodinov : Knjižnice su istinska vremenska utočišta

[ DOBITNIK MEĐUNARODNE NAGRADE BOOKER 2023 ] Ja želim pričati priče upravo o onome što je netrajno, što je danas živo, a uskoro može umrijeti. Upravo to me zanima. I čovjek je takvo biće. Za ostale velike stvari postoje spomenici i piramide. O njima nemamo zašto razmišljati. Ali čovjek koji je usamljen u svojoj sobi u tri sata popodne je onaj koji mene zanima.
Kritika • 23.02.2021.

Bernardine Evaristo : Djevojka, žena, drugo

Roman 'Djevojka, žena, drugo' Bernardine Evaristo književni je izraz najnovijih feminističkih strujanja, no roman pokazuje kako je black feminism znatno složeniji pojam no što se to može zamisliti. Iako se djelo prvenstveno bavi načinom na koji suvremene crne žene u Velikoj Britaniji odgovaraju na izazove koje pred njih postavi život, ključno je što su različiti i izazovi, ali i načini na koje ih se...
Vijest • 15.10.2019.

Iznenađenje - Bernardine Evaristo i Margaret Atwood dijele Bookera 'pola-pola'

Ovogodišnja nagrada Booker iznenadila je vjerojatno sve, i dobitnice nagrade, i žiri koji ju je dodijelio "mimo pravila" i organizatore koji su se odjednom našli u tehničkom problemu. Naime, žiri se nije mogao opredijeliti samo za jednu dobitnicu, i stoga je tvrdoglavo ustrajao na odluci da Bokera podijele "pola-pola" Bernardine Evaristo i Margaret Atwood.
Vijest • 03.09.2019.

Atwood, Ellmann, Evaristo, Obioma, Rushdie i Shafak u finalu za Nagradu Booker 2019.

Objavljena je finalna lista od 6 romana koji konkuriraju za Nagradu Booker 2019., najutjecajniju književnu nagradu u Ujedinjenom kraljevstvu (a vrlo utjecajnu i širom svijeta) koja se dodjeljuje od 1969. godine. Osim slave nagrada Booker pobjedniku/ci donosi i ček na 50.000 funti, a najčešće i vrtoglavu prodaju knjige.