Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 03.02.2016.

Kazalište i knjiga: 'Čajana na Mjesecu' Gordane Lukačić
Održava se
06.02.2016. u 16h

Čajana na Mjesecu Lukačić Gordana

U programu Kazalište i knjiga koji se održava u zagrebačkom Kazalištu Trešnja, u subotu 6. veljače od 16 sati održat će se predstavljanje slikovnice i radionica "Čajana na Mjesecu" Gordane Lukačić, uz druženje s pandama i nezaobilazno ispijanje čaja.

"Čajana na Mjesecu" (Libricon, 2013.) je edukativna slikovnica koja kroz duhovit pristup potiče pozitivan stav prema očuvanju prirode i svih njenih vrsta. Zbog klimatskih promjena pande su poduzele sve moguće i nemoguće mjere i svoju predstavnicu poslale u daleki svijet da uz pomoć izmišljenog stvora Milizbora dođe do rješenja. Milizbor prodaje parcele na Mjesecu jer su se tamo stvorili pogodni klimatski uvjeti za pošumljavanje bambusom kojem, zbog prijetnje novim ledenim dobom, nema više mjesta na Zemlji. Pande odlaze na Mjesec, pošumljavaju ga bambusom, otvaraju čajanu iz koje se pri kuhanju čaja svakodnevno isparava maglica koja na Zemlji otapa tanak led koji se po njoj već počeo hvatati. "Čajana na Mjesecu" bila je u finalu nagrade Dječjeg žirija nagradnog natječaja “Ovca u kutiji“ 2013./2014.

Program radionice:

Gordana Lukačić i djeca

Uvod: upoznavanje i razgovor o odnosu prema prirodi i što još djeca sama mogu učiniti (obično pričaju kako zatvaraju vodu dok peru zube, kako roditelji odvajaju bio-otpad i rade kompost, kako ne bacaju smeće po ulicama i slično) te o pandama budući da su u slikovnici nosioci radnje i predstavnici ugroženih vrsta.

Kazalište iz kofera: čitanje slikovnice uz zorno predočavanje scenografije (bambusi. Mjesec…) i likova koji izlaze iz kofera a što omogućuje interaktivno sudjelovanje djece. Vođeni pripovjedačem djeca postavljaju scenografiju za priču, dotiču glavne likove ̶ pandu Mandu i Stvora Milizbora, „sade“ bambus u Mjesečeve kratere, postavljaju na Mjesec stolić i stolce te šaličice za čaj, itd.

Mala likovna radionica: Bojenje likova iz slikovnice, izrada kolaža, izrada figurica od plastelina…


Nakon čajanke i radionice, pogledajte predstavu "Cvilidreta" u 17 sati.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –