Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 14.03.2016.

Knjiga ili život - raspored emitiranja (14.3. - 24.3.2016.)
Održava se
24.03.2016.

Nove epizode omiljene emisije Knjiga ili život donose prilog o djelima Josipa Kosora u izvedbi Ivice Buljana. Svoje će minute dobiti Ivana Bodrožić, Damir Karakaš, Tonko Maroević, Cees Nooteboom i Colm Toibin. Saznajemo pobliže o novom romanu Ivane Bodrožić "Rupa" a bit će govora i o romanu "Mraz" Thomasa Bernharda.
 

Raspored emitiranja:


 

Ivica Buljan
Moj slučaj s Josipom Kosorom

ponedjeljak, 14. ožujka

U deset knjiga objedinjena su djela Josipa Kosora, pisca koji je dva puta bio kandidiran za Nobelovu nagradu. Zatim nakon više od osam desetljeća njegove drame izvode se na našim pozornicama. Emisija „Knjiga ili život“ pozdravlja zanimanje za zaboravljenog  pisca, čija su djela u samom vrhu hrvatskog ekspresionizma. Ravnatelj Drame zagrebačkog HNK-a, Ivica Buljan, u emisiji „Moj slučaj s Josipom Kosorom“, govori o doživljaju dramskih djela, koja su ujedno i vrhunac književnog stvaranja pisca koji je ostavio značajan opus.

Urednica: Lidija Špiranec
 


10 minuta s Ivanom Bodrožić
utorak, 15. ožujka

Nakon velikog uspjeha s prvim romanom "Hotel Zagorje", novi roman Ivane Simić Bodrožić čekao se s velikim zanimanjem. Koje tajne krije "Rupa"? Kako se kroz žanr političkog trilera autorica upustila u raskrinkavanje našeg tranzicijskog društva prožetog korupcijom i kriminalom? Hoće li biti prepoznavanja i zašto Ivana Simić Bodrožić ne može bez hotela? Odgovore doznajte u emisiji Knjiga ili život.

Urednica: Karolina Lisak Vidović
 


Kritika romana „Rupa“ Ivane Simić Bodrožić
srijeda, 16. ožujka

Novinarka Nora Kirin dolazi u neimenovani slavonski gradić sa zadatkom da napiše reportažu o srednjoškolskoj profesorici, koja je sa svojim maloljetnim ljubavnikom, bivšim učenikom, ubila supruga. Tako počinje radnja novog romana Ivane Simić Bodrožić "Rupa". Koje tabu teme u njemu autorica razotkriva? Zašto roman i počinje i završava u zatvoru, te kako ga možemo smjestiti u kontekst hrvatskog suvremenog političkog romana?

Urednica: Karolina Lisak Vidović
 


Sedam minuta s Damirom Karakašem (R)
četvrtak, 17. ožujka

U emisiji "Knjiga ili život" s Damirom Karakašem obilazimo mjesta na kojima protagonist njegova romana "Blue Moon" provodi kraj 80-ih, ista mjesta na kojima je te godine nakon kojih se sve promijenilo proživio i sam autor romana. Karakaš nas vodi u šetnju od Kulušića i studentskog doma Moša Pijade do Like i govori o vremenu iz kojeg je bilo teško zamisliti budućnost.

Urednica: Koraljka Kirinčić
 


10 minuta s akademikom Tonkom Maroevićem
ponedjeljak, 21. ožujka

Gotovo da i nema značajnog likovnog umjetnika ili književnika kojemu akademik Tonko Maroevićnije otvorio izložbu, promovirao knjigu, napisao tekst i to ne samo u hrvatskoj kulturi. Ideja emisije„10 minuta s Tonkom Maroevićem“ jest razgovor o poeziji ali prvenstveno poeziji koju je on pisao. Za promjenu Tonko Maroević govori o svome stvaralaštvu i to na dječjem igralištu, a otkriva i vezu…

Urednica: Lidija Špiranec
 


10 minuta s Ceesom Nooteboomom
utorak, 22. ožujka

Jedan od najvećih živućih nizozemskih, ali i europskih književnika, 82-godišnji Cees Nooteboom nedavno je opet posjetio Zagreb. Ovaj prozaik, pjesnik, putopisac i esejist dobio je niz važnih književnih nagrada, a s njime smo razgovarali o njegovoj posljednjoj knjizi "Noću dolaze lisice", ali i o tome kako piše, koliko su njegove knjige međusobno različite i kako to da punih sedamnaest godina uopće nije pisao prozu.

Novinar: Andrija Škare
 


Kritika knjige „Mraz“ Thomasa Bernharda
srijeda, 23. ožujka

Tema emisije je najpoznatiji književni Nestbeschmutzer, onaj koji prlja vlastito gnijezdo, slavni austrijanac Thomas Bernhard. Ove godine obilježava se 85. obljetnica njegova rođenja a nedavno je od nas, u prijevodu Ane Pranjković Karas, objavljena 10. knjiga u ediciji Djela Thomasa Bernharda, njegov prvi roman Mraz. Da prlja vlastito gnijezdo dio austrijskih političara optužio ga je povodom premijere drame Trg heroja koju su proglasili grubom uvredom austrijskog naroda o kojem Bernhard govori kao o 6 milijuna debila i manijaka. A zašto je Thomas Bernhad jedan od najvećih austrijskih pisaca reći će nam Dario Grgić.

Urednica: Koraljka Kirinčić
 


10 minuta s Colmom Toibinom (R)
četvrtak, 24. ožujka

Predstavljamo kultnog irskog pisca Colma Toibina, kojeg je časopis The Guardian proglasio jednim od tristo najutjecajanijih intelektualaca današnjice. U prijevodu Deana Trdaka na hrvatskom je objavljena njegova knjiga "Evanđelje po Mariji" koja čitatelje ne ostavlja ravnodušnim. Zašto? Doznajte u emisiji Knjiga ili život urednice Karoline Lisak Vidović.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –