Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 27.01.2016.

Knjiga ili život - raspored emitiranja (1.2. - 4.2.2016.)
Održava se
01.-04.02.2016.

U novim epizodama emisije Knjiga ili život saznat ćemo koja je to najveća tajna dječje književnosti u Hrvatskoj, upoznati pjesnika i arhitekta Darka Šeparovića, pobijednika natječaja "Na vrh jezika", saznati kako promijeniti život po uputama Petera Sloterdijka i kako se protiv društvenih anomalija boriti satirom.

Plan i program:
 

Uvod u dječju književnost Hameršak Marijana, Zima Dubravka
Autopilot Šeparović Darko
Rimski satiričari Flak Aul Perzije, Flak Kvint Horacije, Juvenal Decim Junije

Kuda vodi "Uvod u dječju književnost"?
ponedjeljak, 1. veljače

Koja je to najveća tajna dječje književnosti u Hrvatskoj i zašto je ta tajnovita knjiga izazvala do danas neviđenu reakciju književnih krugova, te nije više nikad u nas opet objavljena? Koja su najvažnija otkrića do kojih su znanstvenice Marijana Hameršak i Dubravka Zima došle u svojem dvogodišnjem istraživanju za knjigu "Uvod u dječju književnost"? Zašto je dječju književnost tako teško definirati? Zbog čega iskustvo čitanja dječje književnosti jednako oblikuju tekstovi na materinskom jeziku i oni napisani na stranim jezicima i bez kojih knjiga ne bi smjelo proći nijedno djetinjstvo u Hrvatskoj?

Urednica: Karolina Lisak Vidović
 


10 minuta s Darkom Šeparovićem
utorak, 2. veljače

Pjesnik i arhitekt Darko Šeparović pobijedio je na natječaju "Na vrh jezika" i tako zaslužio objavljivanje svoje prve zbirke poezije znakovitoga naslova "Autopilot". Što se krije između korica "Autopilota" i je li zbirka pisana na autopilotu, ima li dodirnih točaka između poezije i arhitekture i koliko je opterećenje za mladoga autora to što mu se već prva zbirka proglašava novim glasom generacije koja dolazi? To su samo neke od tema koje smo probistrili s Darkom Šeparovićem.

Novinar: Andrija Škare
 


Kritka knjige „Svoj život promijeniti moraš“ Petera Sloterdijka
srijeda, 3. veljače

Zašto jedan od najaktualnijih filozofa današnjice Peter Sloterdijk misli da nije religija ono što se vraća u naša suvremena društva? Što su to antropotehnike i kakva je njihova veza čovjekovim imunosnim ustrojem? Kako nas globalna kriza poziva da promijenimo svoj život i što o tom pozivu možemo naučiti kroz povijest askeza, raznovrsnih sustava vježbanja, od niza učitelja i gurua? Kako promijeniti život po uputama Petera Sloterdijka u prijevodu Kirila Miladinova objašnjava kritičar Dario Grgić.

Urednica: Koraljka Kirinčić
 


Rimski satiričari, prva repriza /E/
četvrtak, 4. veljače

Naš svijet u protekle 2000 godina umnogome se promijenio, ali ljudskikarakter i ponašanje manje-više rese iste osobine. U društvu oduvijek postoje mnoga zastranjenja, nelogičnosti-glupi postupci i pojedinaca i sustava. Protiv takvih društvenih anomalija bori se i satirom. I to od stoljeća drugog prije Krista. Danas, kad je satira itekako aktualizirana te se satiričko komentiranje plaća životom, predstavljamo prvo hrvatsko izdanje knjige „Rimski satiričari“.

Urednica: Lidija Špiranec

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –