Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 13.01.2016.

Raspored emitiranja: Knjiga ili život (18.1. - 21.1.2016.)
Održava se
21.01.2016.


U nove epizode emisije Knjiga ili život uvest će vas novinar i pisac Ivica Ivanišević povodom svog prvog romana "U sedlu je tijesno za dvoje". Gordana Benić govorit će o svom poetskom Triptihu o Palači, a saznat ćemo i što o Nikoli Ivandi kao piscu svjedoči knjiga "Bol i druge priče". Uz sjajne domaće pisce, reprizirat će se emisija o mađarskom piscu Laszlu Krasznahorkaiju.

 

10 minuta s Ivicom Ivaniševićem
ponedjeljak, 18. siječnja

Ivica Ivanišević dosad je bio poznat kao novinar i pisac koji se okušao u različitim književnim formama, ali "U sedlu je tijesno za dvoje" njegov je prvi roman. Topla i nostalgična priča smještena je u Split kakav je nekad bio, a u pozadini jedne male obiteljske drame odvija se i prvo spuštanje čovjeka na Mjesec, događaj goleme, povijesne važnosti. Ivica Ivanišević govorio o odnosu velikih i malih događaja, o autobiografskim elementima u prozi i o tome koliko je Split važan za njegovo pisanje i je li ga uopće moguće zaobići.

Novinar: Andrija Škare
 


10 minuta s Gordanom Benić
utorak, 19. siječnja

 

Dioklecijanova palača njezina je proširena stvarnost, prizemljeni svemir. Vrsta nadzbilje i vizionarskog iskustva. U emisiji Gordana Benić govori o poetskom Triptihu o Palači koji je rađen po stratigrafiji urušavanja carske Palače, a koji priziva njezinu iluzionističku i
magičnu kartografiju.

Urednica: Lidija Špiranec

 


Bol i druge priče
srijeda, 20. siječnja


 

Nikola Ivanda sa svojim ocem Brankom stvarao je poznate televizijske serije, no sudbina ga je otprilike tri godine na stvaralačkom putu prekinula u njegovoj 36 godini. Dok su s njegovim redateljskim radovima bili upoznati mnogi, puno manje je poznato da je Nikola Ivanda bio i nadaren pisac. Što o njemu kao piscu svjedoči knjiga "Bol i druge priče" doznajte u emisiji Knjiga ili život.

Urednica: Karolina Lisak Vidović.

 


7 minuta s Laszlom Krasznahorkaijem (R)
četvrtak, 21. siječnja
 

Uz sjajne mađarske pisce, poput Petera Nadasa i Imre Kertesza, primjerice, odnedavno na hrvatskom, u izvrsnom prijevodu Viktorije Šantić, možemo čitati knjige izvanrednog Laszla Krasznahorkaija. Roman "Rat i rat", pripovijetku "Posljednji vuk" i "UnutraJeŽivotinja" knjigu nastalu suradnjom Krasznahorkaija i Maxa Neumanna. Laszlo Krasznahorkai prije nekog vremena bio je u Zagrebu pa svi kojima se svidio i oni koji su druženje s piscem uživo propustili svakako pogledajte gostovanje Laszla Krasnohorkaija u emisiji "Knjiga ili život".
 
Urednica: Koraljka Kirinčić

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –