Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 25.11.2015.

Raspored emitiranja: Knjiga ili život (25.11. - 4.12.2015.)
Održava se
25.11.-04.12.2015.


Nove epizode emisije Knjiga ili život uputit će vas u tajne Spikigina - storytelling manifestacije na kojoj pisci pripovijedaju svoje priče, saznat ćete tko je SAE, zaplivati u rijeci Savi s Bekimom Sejranovićem i otkrivati kako se zabavljalo i mučilo političke protivnike, biralo prve misice, proricalo budućnost i ubijalo u Zagrebu s Milanom Vuković Runjić.

Uz to, o aktualnom stanju u hrvatskom izdavaštvu govorit će Maja Hrgović, Neven Antičević i Mišo Nejašmić.


 

Spikigin
Srijeda, 25. studeni

Nakon splitskog Pričigina, sjajne storytelling manifestacije na kojoj pisci pripovijedaju svoje priče, napisane i one koje to još nisu, dobili smo i zagrebačku inačicu - Spikigin. Na drugom izdanju Spikigina majstor ceremonije bio je Nenad Stipanić, pisac poznat po svojim storijama iz krim-miljea i po svojoj biografiji koja uključuje i poslove kao što su tjelohranitelj, izbacivač i redar. Uz to što je pripovijedao, Stipanić je promovirao i svoj roman prvijenac - "Stvarno je odlično baviti se kriminalom".

Novinar: Andrija Škare

 

Stanje u izdavaštvu
Četvrtak, 26. studeni

Stanje u domaćem nakladništvu u najmanju je ruku turobno. Knjige se ne prodaju, veliki izdavači propadaju, a mali ne mogu naplatiti svoja potraživanja od onih koji posjeduju knjižare. Nedavno završeni Interliber mnogi promatraju kao injekciju optimizma, ali njezin učinak ne traje dugo i povratak u mračnu realnost je neizbježan. O tome koji su uzroci katastrofalnog stanja u hrvatskom izdavaštvu, koje su njegove moguće posljedice i je li njegov oporavak moguć razgovaraju Maja Hrgović, Neven Antičević i Mišo Nejašmić.

Novinar: Andrija Škare

 

10 minuta s Milanom Vuković Runjić
Ponedjeljak, 30. studenoga

 

"Faraon iz Ilice je mrtav" Milanina je 23. knjiga. Ovaj put rekonstruirala je povijest žanra i napisala krimić koji ne nalikuje na one švedske. Zašto nam je prošlost, ma kako krvava bila, privlačnija od sadašnjosti? Kako se zabavljalo i mučilo političke protivnike, biralo prve misice, proricalo budućnost i ubijalo u Zagrebu u doba art decoa Milana Vuković Runjić otkriva u emisiji „Knjiga ili život“.

Urednica: Koraljka Kirinčić

 

Tko je SAE ili pjesnici su čuđenje na Internetu
Utorak, 1. prosinca


 

Tko je virtualni poeta ludens hrvatske književnosti koji se skriva iza pseudonima Sven Adam Ewin? Kako taj zagonetni pjesnik s prvoklasnim pjesmama piše pjesme u frenetičnom ritmu, svakodnevno objavljujući na društvenim mrežama okupljajući oko sebe gomilu sljedbenika i obožavatelja? Što nam to poručuje skrivanjem svojeg identiteta, kakva je to njegova poezija i zašto je sve toliko zaintrigirala? Doznajte u emisiji Knjiga ili život.

Urednica: Karolina Lisak Vidović.


 

10 minuta s Bekimom Sejranovićem
Srijeda, 3. prosinca

 

Roman „Tvoj sin Huckleberry Finn“ Bekim Sejranović prvo je napisao na norveškom zatim na hrvatskom jeziku. Bosanskohercegovački, hrvatski i norveški pisac, u emisiji govori o odrastanju uz rijeku Savu, a koliko se silno uživo svjedoči naša kamera, jer unatoč kasnoj jeseni, zaplivao je mrzlom Savom.

Urednica: Lidija Špiranec


 

Kritika: „Tvoj sin Huckleberry Finn“, Bekim Sejranović
Četvrtak, 4. prosinca

 

Bekim Sejranović odrasta pokraj rijeke Save, a ploveći kao dijete s ocem, rano otkriva bliskost s Tomom Sawyerom i Huckleberryem Finnom. Roman je pismo ocu, simbolički i proročki. Za ovaj roman Zoran Ferić kaže, da je najbolji roman jednog od najzanimljivijih postjugoslavenskih pisca. A što kaže kritičar Neven Svilar, pogledajte u emisiji „Knjiga ili život“.

Urednica: Lidija Špiranec

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –