Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 28.10.2015.

Pogledajte što vas očekuje u emisiji Knjiga ili život
Održava se
29.10.-05.11.2015.

Emisija Knjiga ili život, obnovljena i posve drukčija, ponovo vraća književnost na Hrvatsku televiziju. Dinamično, svakoga dana od ponedjeljka do četvrtka na HRT3 predstavljaju se nove knjige, razgovara s piscima i njihovim kritičarima, podsjeća na književne klasike koji su formirali današnje umjetnike.

U sljedećih tjedan dana emisija će predstaviti aktualnu dobitnicu Nobelove nagrade Svetlanu Aleksievič, pisce iz Estonije, Latvije i Litve koji su gostovali na ovogodišnjoj Reviji malih književnosti i književno-terapeutski dvojac koji liječi dušu, psihu i tijelo - Larí i Marí. Svojih 10 minuta dobit će i Kristijan Vujičić povodom svog petog romana "Knjiga izlazaka", a redatelj Boris Liješević, otkrit će nam kako se, uoči dramske premijere u zagrebačkom HNK-a, nosi s dramskim tekstom Yasmine Reze.

Donosimo raspored emitiranja emisije Knjiga ili život, od 28. listopada do 5. studenoga 2015. Propuštene emisije pogledajte: na zahtjev.

Svetlana Aleksievič, odvjetnica razočaranih

Rabljeno doba Aleksievič Svetlana Aleksandrovna

Četvrtak, 29. studenoga

Zbog čega je Svetlana Aleksievič zaslužila Nobelovu nagradu za književnost? Kako u svojim knjigama govori o velikim traumama ruske povijesti? Što njezino pisanje donosi novog na književnu scenu, koliko je ono književnost, a koliko publicistika, kako ju doživljavaju u domovini, zašto je bila u egzilu, kako piše o traumi i zašto su njezine knjige bile cenzurirane? To su samo neka od pitanja na koja odgovara emisija Knjiga ili život.

Urednica: Karolina Lisak Vidović

Pisci sa Sjevera

Ponedjeljak, 2. studenoga

Jedanaesta Revija malih književnosti dovela je u Zagreb s dalekog Sjevera pisce iz tri zemlje koji pišu na četiri jezika. Estonija, Latvija i Litva imaju vrlo malo zajedničkog. Nastajale su u različitim okolnostima, koriste se različitim jezicima i nisu upućene jedna na drugu. Baš takvi su i pisci: Undinė Radzevičiūtė iz Litve, Indrek Hargla iz Estonije i Sergej Timofejev iz Latvije. Tko su oni, što i kako pišu doznajte gledajući Knjigu ili život.

Urednica: Karolina Lisak Vidović
 

8 minuta s Larí Marí

Zlatni Mjesec Marí Larí

Utorak, 3. studenoga

Književno-terapeutski dvojac koji liječi dušu, psihu i tijelo, Larí i Marí, autorice su književnih hitova „Bez ljubavi i mržnje“, dobitnik je nagrade Kiklop za debitantsku knjigu godine u 2014, a roman „Zlatni Mjesec“, u samo tri mjeseca, rasprodan je. Liječe li ovi romani od depresije i osjećaja beznađa? O „prozi koja liječi“ u emisiji govore Larissa Kunić i Marieta Kola.

Urednica: Lidija Špiranec
 

10 minuta s Kristijanom Vujičićem

Knjiga izlazaka Vujičić Kristijan

Srijeda, 4. studenoga

Kristijan Vujičić diplomirao je filozofiju i religiologiju. 2014. godine dobio je nagradu Kiklop za urednika godine, a 2006. Kiklopa je osvojila njegova knjiga (napisana u koautorstvu sa Željkom Špoljarom) "Welcome to Croatia: doživljaji jednog turističkog vodiča". Na tribinama nazvanim Paralelni svjetovi razgovara o društveno-humanističkom temama. Upravo je objavljen Kristijanov peti roman "Knjiga izlazaka". Glavnom junaku romana usred noći na vrata banu djelatnici Odjela za ćudoređe i on mora ispovjediti cijelu povijest svojih noćnih izlazaka. O ljubavnim susretima, osamljenosti i lutanju Zagrebom Kristijan Vujičić govori u emisiji „Knjiga ili život“.

Urednica: Koraljka Kirinčić
 

Moj slučaj s Yasminom Rezom

Četvrtak, 5. studenoga

Uoči dramske premijere „Bella figura“ u zagrebačkom HNK-a, redatelj Boris Liješević, u emisiji „Knjiga ili život“, otkriva kako se nosi s dramskim tekstom Yasmine Reze. Naime francuska spisateljica, dramatičarka, glumica i scenaristica napisala je komade koji se izvode na pozornicama širom svijeta. Izvrsna je kritičarka neoliberalnog društva, objavila je sedam romana.„Bella figura“, njezina je najnovija drama, nedavno praizvedena u Berlinu.

Urednica: Lidija Špiranec

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –